Изненадваща новина за Балканска държава! Иде от ЕС

Съобщава я Bloomberg, позовавайки се на запознати източници

Изненадваща новина за Балканска държава! Иде от ЕС | StandartNews.com

Лидерите на Европейския съюз може да предоставят на Босна и Херцеговина официален статут на страна кандидат-членка още на срещата на 15 декември в Брюксел, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Ходът – ключова стъпка по дългия път към членство в съюза, което ще изисква одобрението на всички 27 страни членки на ЕС – би бил огромен тласък за Босна. Тя все още се бори с последиците от Балканските войни през 90-те години, на които сложи край Дейтънското мирно споразумение от 1995 г.

Словенският министър-председател Роберт Голоб заяви по време на срещата ЕС-Западни Балкани в Тирана, че е „въпрос само на време кога ще бъде взето политическото решение“.

Техническите детайли за кандидатурата на Босна „показват голям напредък“ и той все още е оптимист, че положително решение, за което Словения настоява, може да бъде взето следващата седмица в Брюксел, каза Голоб пред репортери.

Босна е разделена на две конкуриращи се зони – доминираната от сърбите Република Сръбска и Федерация Босна и Херцеговина с предимно бошняци и хървати – а лидерът на босненските сърби редовно говори за пълно отделяне от страната.

Те често са в спорове по различни въпроси - от размера на армията до бюджета и поземлената реформа, макар че избягват да се стигне до въоръжен конфликт.

ЕС помага да се овладее напрежението, като остави възможността за членство, което беше забавено заради бавния напредък на Босна по реформите, пише investor.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай