Изненада на вота в Германия. Три сценария за коалиция

Меркел може да остане на власт още неопределено време

Изненада на вота в Германия. Три сценария за коалиция | StandartNews.com

Изненада на вота за Бундестага в Германия. За първи път от началото на новия век християндемократите не са първа политическа сила. Водят социалдемократите. Трети са "Зелените", следват крайнодесните и левите претърпяват загуби. Това сочат първите данни екзит пола за телевизия ZDF. Голяма част от вота обаче бе по пощата, така че резултатите ще се променят.

Според тях Германската социалдемократическа партия взима 26% от гласовете, Християндемократическият съюз - 24 на сто. Зелените получат 14.5%. За Свободната демократическа партия са гласували 12 на сто, 10% за "Алтернатива за Германия", 5% или съвсем близо до бариерата - Левите.

Според екзит пола за ARD консерватори и социалдемократи са изравнени с по 25 на сто. Трети отново са Зелените с 15%, крайнодесни и либерали са с по 11 на сто.

Тежки преговори за съставяне на правителство, предвиждат анализаторите и уточняват, че така канцлерът Ангела Меркел ще остане на власт още неопределено време.

Тройна коалиция ще управлява Германия, гласят първите коментари.  Това ще е първият подобен съюз на федерално ниво в историята на страната.

Обсъждат се три варианта за коалиция. Първият е "Светофар" - социалдемократи-либерали-зелени с 434 депутати. При сценарий "Ямайка" консерватори - либерали – зелени с общо 417 депутати. Третият вариант е запазване на досега управлявалата Голяма коалиция (християндемократи-социалдемократи) с 413 депутати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай