Събота,

Изненада! Какво се чака в Европа за Фейсбук

От: Редактор -
3021
Изненада! Какво се чака в Европа за Фейсбук
A
A
A

Европейците може да останат без социалните мрежи фейсбук и инстаграм от лятото, след като регулаторът на лични данни в Ирландия потвърди заповедта си, за да се спре изтичането на данни към САЩ, съобщава politico.eu.

Комисията за протекция на данните в Дъблин е информирала своите европейски партньори, че ще забрани на собственика на фейсбук "Мета" да изпраща данни от Европа към САЩ. Така се слага край на единствения законен начин компанията да транферира големи количества данни към САЩ след дълги години между гиганта и европейските активисти за запазване на тайната.

"Ако се появи нова законова рамка за трансатлантически трансфер на данни и не можем да продължим с SCC или някакви други алтернативни начини за трансер на данни от Европа към САЩ, ние няма да може да предоставим някои от нашите най-популярни продукти като фейсбук и инстаграм на територията на Европа", се казва в изавление на фирмата, входирано в американската комисия за сигурност през март.

Брокиращата заповед от Ирландия трябва да бъде потвърдена и от останалите европейски регулатори, но със сигурност е притеснила доста бизнеса, който от две години се чуди как да прехвърля данни от Европа към САЩ след решението на съда.

ЕС и САЩ в момента преговарят нов текст в споразумението, който да позволи на фирми като "Мета" да продълат с трансфера на данни независимо от заповедта на ирландския регулатор. През март бе постигнато споразумение, но то все още се изчиства едва ли ще бъде подписано до края на годината.

 


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com