Излезе нова информация за смъртта на принцеса Даяна

Излезе нова информация за смъртта на принцеса Даяна | StandartNews.com

Лондон. Британската полиция проучва нова информация за смъртта на принцеса Даяна и Доди ал Файед в Париж при автомобилна катастрофа през 1997 г., предаде Ройтерс. Лондонската полиция не съобщава подробности за същността на информацията или за източника, но според телевизия "Скай нюз" тя идва от роднини на бивш войник и е предадена от Кралската военна полиция.

Полицията посочи в изявление, че проучва информация, която е получила наскоро и оценява значимостта и достоверността й. Това обаче не е ново разследване и не е част от операция "Паджет", която разследва появилите се след трагедията твърдения за убийство, обясняват органите на реда.

Според "Скай нюз" се смята, че новите сведения включват твърдение, че принцесата на Уелс, Доди ал Файед и шофьорът им Анри Пол са били убити от британски военен. Говорител на кралското семейство заяви, че новата информация няма да бъде коментирана, по информация на Ройтерс.

Принцеса Даяна, Доди Ал Файед и шофьорът им загинаха на 31 август 1997 г. в Париж при катастрофа, докато бяха преследвани от папараци, след като излязоха от хотел "Риц". Лейди Даяна беше на 36 години, когато загина, а синовете й принц Уилям и принц Хари останаха без майка.

През 2008 г. следствието заключи, че за трагедията са виновни шофьорът и фотографите. Бащата на Доди, Мохамед Ал Файед, от самото твърди, че те са убити. През декември 2006 г. операция "Паджет" излезе със заключение, че няма доказателства за убийство и че шофьорът Пол е бил пиян и е карал твърде бързо.

Д-р Хаснат Кан открадна сърцето на принцесата

Принцеса Даяна е планирала да се премести в Пакистан, след като се е "влюбила до полуда" в кардиохирурга д-р Хаснат Хан. Това разкрива в септемврийския си брой списание "Венити феър", чиято корица краси именно покойната синеока лейди. Снимката е на прочутия фотограф на звездите Марио Тестино.

Материалът със заглавие "Мистериозният мъж, който открадна сърцето на принцесата" разкрива подробности около двугодишната връзка на Даяна с пакистанския лекар. Интимните им отношения започват през 1995 г. и продължават до смъртта й през 1997-а, твърди изданието. Тогава медиите я свързват с египетския бизнесмен Доди ал Файед, който умира заедно с нея в катастрофата. Джемима Кан, бившата жена на братовчеда на Хаснат, е източникът, който разказва. "Даяна си беше изгубила ума по него и искаше да се оженят, независимо че това може би означаваше тя да заживее в Пакистан.

Неслучайно с нея станахме приятелки. Тя ме посети два пъти в Пакистан, за да ми помогне при набирането на средства за болницата Имран. Но и двата пъти отиде да се срещне със семейството на Хаснат, за да обсъдят възможностите за брак между двамата." Джемима добавя: "Такъв брак би бил най-големият кошмар за една консервативна майка от "пущуни" (европеиден ираноезичен народ, който населява югоизточната част на Афганистан и северозападните райони на Пакистан.).

Тя искаше да знае как може човек да се адаптира към живота в Пакистан и ме молеше за съвет относно мъжете и тяхната култура в района. В крайна сметка обаче проблемът не беше неговата култура, а нейното минало и произход, нейната световна слава, която не можеха да преодолеят като двойка. Хаснат беше достоен човек от традиционно консервативно семейство и мразеше мисълта, че може да бъде център на общественото внимание до края на живота си."

В началото на 2008-а, когато процесът за гибелта на Даяна е към края си, Хаснат Кан е призован като свидетел. По съвет на адвокатите си той тогава отказва да се яви пред съда. Все пак бившият любовник на принцесата нарушава мълчанието си за връзката им, като дава интервюта за два британски вестника - "Сънди телеграф" и "Мейл он сънди". Д-р Хан напомня, че вече е давал показания за първото британско разследване за смъртта на Ди, и е категоричен пред "Сънди телеграф", че не вижда какво повече може да добави. В тези показания той коментира, че принцесата искала да отиде да живее с него в Пакистан и двамата тайно да се оженят.
Според приятелите на Даяна кардиологът е сложил край на връзката им през лятото на 1997-а. Някои от тях мислят, че тя се е сближила с Доди ал Файед само за да накара пакистанеца да ревнува, защото вехнела от мъка по него.

Кардиологът започва романа си с Даяна след нейния развод с Чарлз. Той работи в Лондон 10 години, но през ноември 2007-а напуска британската столица. После практикува в Малайзия и Пакистан. Само веднъж в интервюто си за "Мейл он сънди" той признава, че още мисли за нея. Междувременно, през 2006-а, Кан се жени, но бракът му е продължава малко повече от година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай