Издигнаха паметник на Сноудън в Ню Йорк

Издигнаха паметник на Сноудън в Ню Йорк | StandartNews.com

Неизвестни лица издигнаха паметник на Едуард Сноудън в Ню Йорк. Бюстът е бил поставен върху колона, издигната в памет на загиналите войници във войната на САщ срещу Великобритания. Тримата творци, предпочели да запазят анонимността си, извикали на помощ няколко човека и с помощта им монтирали произведението си в ранните часове на деня.

Властите бързо предприели мерки и още в ранните следобедни часове премахнали бюста на Сноудън. Инициаторите на проекта защитили в мрежата действията си с думите, че не случайно са избрали мястото, защото преди години и войниците на които в последствие издигнали паметника също били смятани за престъпници.

Сноудън, който има разрешение за престой в Русия, може теоретично да пътува свободно да всяка страна, но няма гаранции за сигурността му в чужбина. Той няма и международен паспорт, след като САЩ блокираха американския му паспорт. Той е бивш сътрудник на американските разузнавателни служби и преследван в родината си заради изнасяне на класифицирана информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай