Италия обвини сина на Ердоган в пране на пари

Италия обвини сина на Ердоган в пране на пари | StandartNews.com

Прокуратурата в Болоня обвини Билал Ердоган, син на турския президент Реджеп Ердоган, в пране на пари, съобщи италианската агенция АНСА.

Делото е образувано по изявления на избягалия във Франция Мурат Хакан Хузан, бизнесмен и политически опонент на Ердоган. Той настоява да се разследва произхода на парите, които Билал внесъл в Италия. В сигнала си турският дисидент доказвал с документи и факти, че през есента на 2015 г. Билал кацнал в Болоня със самолет, пълен с пари за препиране.

Официално Eрдоган дошъл в Болоня, за да завърши докторат, започнат през 2007 г. в местния клон на американския университет "Джон Хопкинс". Той бил придружен от съпругата си и децата им, семейството се настанило в разкошно и добре охранявано жилище. Билал обаче пристигнал в Италия не за да учи, а за да прехвърли и "изпере" огромна сума пари. С нея той трябвало да живее нашироко по време на отдавна планирано бягство от родината по неизвестни, но предполагаеми причини след информациите за негови връзки с Ислямска държава. Когато пристигнал на летището в Болоня, Билал бил ограден от мощна група добре въоръжени телохранители. Граничната полиция не им разрешила да влязат в страната, защото обикновените им паспорти не позволявали те да носят оръжие. За броени часове обаче гардовете били снабдени с турски дипломатически паспорти и напуснали усмихнати летището.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай