Петък,

Италия скочи в защита на Македония, има ли натиск върху България

От: Рачо Рачев, сн. АП -
12892
Италия скочи в защита на Македония, има ли натиск върху България
A
A
A

Премиерът на Италия Марио Драги настоя днес за "незабавно" започване на официални преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС, както и за "ускоряване" на преговорите със Сърбия и Черна гора, предаде АФП.

Въпреки че ЕС укрепи единството си, подкрепяйки Украйна на фона на руската офанзива, "пълната интеграция на страните, които демонстрират европейски стремежи, не представлява заплаха за запазване на европейския проект, това е част от неговото осъществяване", заяви той в реч пред Европейския парламент в Страсбург.

"Италия подкрепя незабавното започване на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония в съответствие с решението, взето от Европейския съвет през март 2020 г.", посочи той.

Правителствата на Северна Македония и Албания се надяват на започване на преговори за присъединяване през юни или юли.

През 2020 г. 27-те страни членки на ЕС одобриха започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и, при определени условия, на Албания. В действителност Германия и Нидерландия наложиха на Тирана да осъществи реформи преди официалното откриване на преговорите, по-специално избирателни, съдебни реформи и реформи в областта на борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Що се отнася до Северна Македония, блокирането на европейския път идва от България заради спорове, свързани с езика и историята, отбелязва агенцията. Но българският премиер Кирил Петков заяви в края на март, че е постигнат "напредък" в преговорите, които се водят от януари.

"Ние подкрепяме влизането на всички тези страни (в ЕС) и искаме също и Украйна в ЕС: трябва да следваме процеса на присъединяване, който сме установили, но ние също така трябва да действаме възможно най-бързо", подчерта Драги.

В началото на март украинският президент Володимир Зеленски настоя за "незабавна" интеграция на страната му в ЕС.

"Ние ще поемем нашите отговорности", каза в отговор на това председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Но няма ускорена процедура за интеграция. Приемането в ЕС изисква по-специално хармонизиране на законодателството на страната кандидат с европейското право, което е дълъг и труден процес, отбелязва АФП.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com