Италия се спаружи от суша, правителството готви извънредни мерки

Най-засегната се оказва северната част на страната

Италия се спаружи от суша, правителството готви извънредни мерки | StandartNews.com

Голяма суша тормози Италия. Поради липсата на валежи от дъжд и сняг най-чувствителна е тя в северната половина на страната. За решаването на този сериозен проблем през следващата седмица предстои заседание на правителството, предаде БНР.

„Намираме се в ситуация на воден дефицит, който се натрупа от зимата на 2021 г.”, е оценката на климатолога към Националният съвет за научни изследвания (CNR) Масимилиано Паскуи. За ежедневника „Кориере дела сера” той уточнява, че е необходим постоянен не прекалено силен дъжд, за да може да има възстановяване на водните ресурси - най-вече в северозападните райони са необходими 50 дни с валежи.

Според Паскуи пролетта трябва да донесе количество дъжд в съответствие с нормалното за периода, но за най-засегнатите места ще е нужна за възстановяване поне една година.

Причината за сушата е в промяната движението на въздушните маси от Атлантическия океан, които допринасят да има валежи. От миналата година до сега тези от дъжд са с над 40% по-малко, а от сняг - с 50%. Отразява се на най-голямата река По, на алпийските ѝ притоци и езерата и впоследствие на селскостопанската и други производствени сфери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай