Италианците се оплакват от негодна руска помощ

„80% от доставеното от Русия е почти или напълно безполезно“, пише в. Ла Стампа

Италианците се оплакват от негодна руска помощ | StandartNews.com

Широко отразената инициатива на Русия да предостави на Италия специалисти и оборудване за борба с коронавируса може да се окаже чисто политически ход с малка практическа полза за хилядите болни в страната и даже да застраши сигурността на НАТО, пише италианският в. „Ла Стампа“ в своя публикация днес.

„Високопоставени политически източници посочиха пред „Ла Стампа“, че „80% от доставеното от Русия е почти или напълно безполезно“, пише изданието. Според информацията му става дума за оборудване за бактериологична дезинфекция, полева лаборатория за стерилизация и подобни. Това е оборудване, полезно за различен тип криза от тази в страната. На този фон Китай предостави на Италия апарати за изкуствено дишане и защитни пособия - все неща, които веднага влизат в употреба.

Според източниците на „Ла Стампа“ истинската цел на акцията, уредена след телефонен разговор между Владимир Путин и премиера Джузепе Конте, е геополитическа: „Путин вижда в коронавируса възможност физически да присъства на италианския театър, а италианският премиер не се притеснява да търси подкрепа в трудната ситуация и да затвърди приятелството си с политическото ръководство в Москва“.

По-нататък в статията се обяснява и „физическото присъствие“: цялата операция е на руското Министерство на отбраната, а не това на здравеопазването; изпратени са само военни, като сред тях има и такива, които са участвали в други акции, където „бактериологичната война се е преплитала с операции на разузнаването“.

Като конкретни примери са дадени ген. Сергей Кикот (експерт по антракса), полк. Вячеслав Кулиш (експерт по защитното облекло, работил по направленията на еболата и чумата), полк. Генади Еремин (специалист по бактериологичните оръжия, работил по програми срещу треската по свинете).

Отбелязва се, че тези и други руски военни сега имат право да се придвижват свободно на италианска територия, в т.ч. край бази на НАТО.

„Ла Стампа“ задава ред въпроси към властите, които остават без официален отговор – какво точно е договорено между Путин и Конте, защо не е имало последващи разговори на равнище външни министри и какво точно е било доставено на Италия. За момента единствено е ясно, че Рим не е плащал нищо на Москва. „Щедростта, обаче, е с висока цена“, отбелязва италианският вестник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай