Италианският парламент не може да преодолее политическата безизходица

Италианският парламент не може да преодолее политическата безизходица | StandartNews.com

Рим. Италианският парламент все още не може да избере нов президент. Главният кандидат Романо Проди не успя да събере достатъчно гласове след четвъртото гласуване в петък вечерта.

Междувременно, Пиер Луиджи Берсани, лидер на левоцентристите, заяви пред членовете на своята партия, че ще се оттегли след неуспешния вот. Мнозинството от групата му не подкрепи неговия предпочитан кандидат.

В петък левоцентристите на Пиер Луиджи Берсани направиха рязък завой, предлагайки нов кандидат за поста - бившият министър-председател Романо Проди. Досегашният кандидат, бившият председател на Сената Франко Марини, не можа да спечели необходимите две трети от гласовете, за да бъде избран за държавен глава.

След като първите три гласувания, които изискваха мнозинство от две трети, се провалиха, при четвъртото гласуване трябваше само обикновено мнозинство, но партиите не успяха да се обединят около някоя кандидатура и политическата криза в страната се задълбочава.

Избирателната колегия в Италия включва общо 1007 души (630 депутати, 315 сенатори, четирима пожизнени сенатори, както и 58 регионални делегати (по трима от всяка област с изключение на Вале д'Аоста, от която има само един).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай