Италианската мафия има по-голям бюджет от ЕС

Италианската мафия има по-голям бюджет от ЕС | StandartNews.com

Брюксел. Годишният бюджет на организираната престъпност в Италия е по-голям от този на ЕС, като най-много от парите са похарчени извън Италия, заяви външното министерство на страната.

"Организираната престъпност има годишен бюджет от повече от €200 милиарда",  каза Джовани Брауци, експерт по сигурността към италианското министерство на външните работи, във вторник

Годишният бюджет на Европейския съюз за 2014 г. е около 140 милиарда евро.

Има различни оценки за финансите на организираната престъпност в Италия. Според проучване на италианския Институт за изследване на трансграничната престъпност мафията печели "едва" 10.5 милиарда евро на година. Друго изследване обаче, публикувано от работодателската организация "Конфесчеренти", оценява годишните доходи на мафията на 140 милиарда евро.

Брауци заяви, че мафията работи заедно с италианската правосъдна система за елиминирането на проблеми в киберсигурността на страната, като и двете страни се облагодетелстват от тази дейност.

"Организираната престъпност предоставя на съдебната власт доказателства срещу кибертерористите и хакерите, което позволява на мафията да работи "както обикновено" и защитава и собствената им дейност." Най-известните адвокати и бизнесмени работят за мафията, добави той.

Според него през последните години италианската организирана престъпност е прехвърлила инвестициите си извън Италия. Брауци добави, че че мафията е пряко свързана с "най-големите фирми в областта на финансовите транзакции".

"Корупцията е най-лесният метод на работа за тях", каза той.

Публикуван през февруари антикорупционен доклад на Европейската комисия сочи, че почти половината от фирмите в Италия разпознават корупцията като "много голям проблем" на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай