Историческо! Кой ще управлява Северна Ирландия

„Шин Фейн“, бившето политическо крило на паравоенната групировка на ИРА, иска референдум за обединението на Ирландия

Историческо! Кой ще управлява Северна Ирландия | StandartNews.com

Лидерът на Шин Фейн в Северна Ирландия Мишел О'Нийл каза, че британската провинция ще влезе в "нова ера" с историческата победа на нейната националистическа партия над юнионистите в местното събрание, обещавайки да преодолее разделението.

„Днес е много важен момент на промяна“, каза тя от своя изборен щаб. „Ще предложа лидерство, което е приобщаващо, което празнува различията, което гарантира права и равенство за тези, които са били изключени, дискриминирани или игнорирани в миналото“, добави тя.

Лидерът на Демократическата юнионистка партия на Северна Ирландия Джефри Доналдсън призна в събота, че неговите съперници националисти от Шин Фейн са на път за историческа изборна победа, предаде АФП, цитира БГНЕС.

„Със сигурност в момента изглежда, че Шин Фейн ще се очертае като най-голямата партия“, каза той пред Скай Нюз, като същевременно повтори, че Демократическата юнионистка партия ще откаже да се присъедини към ново правителство без промени в търговското споразумение между Великобритания и ЕС след Брекзит.

Изчисленията от сложното пропорционално гласуване в четвъртък показват, че „Шин Фейн“, бившето политическо крило на паравоенната групировка на ИРА, е осигурило 21 места в 90-местния законодателен орган, което го поставя на пътя към победата.

„Шин Фейн“, който иска референдум за обединението на Ирландия век след като Северна Ирландия беше създадена като протестантска държава, се цели в 28 места, за да претендира за ролята на първи министър на лидера Мишел О'Нийл.

След като спечели собственото си място в петък, О'Нийл го нарече "избор на поколение" и "време за истинска промяна".

Но „Шин Фейн“ омаловажава перспективите за предстоящ референдум за прекратяване на суверенитета на Великобритания над Северна Ирландия, заявявайки, че може да се проведе такъв през следващите пет години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай