Четвъртък,

Исторически скандал! Ключов унгарски лидер наруга САЩ

От: Редактор -
5092
Исторически скандал! Ключов унгарски лидер наруга САЩ
A
A
A

Унгарският външен министър обвини посланика на САЩ в Будапеща в опит за намеса във вътрешни въпроси на Унгария на фона на засилващия се дипломатически разрив между Вашингтон и централноевропейската страна, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА.

Днес Петер Сиярто даде пресконференция по повод изказване на посланик Дейвид Пресман пред сп. "Политико" за подхода на Унгария към войната в съседна Украйна, който беше определен от американския дипломат като прокарване на "политика, одобрена от Путин". Сиярто заяви, че "разсъжденията на Пресман (или който и да е посланик) относно вътрешнополитическите процеси в Унгария са напълно ирелевантни, тъй като това няма нищо общо с него".

"Не му е работа да се меси във вътрешните въпроси на Унгария", заяви Сиярто. Пресман, който беше назначен от правителството на Байдън, преди е заемал длъжността постоянен представител на САЩ в ООН по специалните политически въпроси. 

Местни медии, лоялни към дясното популистко правителство на премиера Виктор Орбан, обвиниха американския дипломат в намеса в унгарското правосъдие и в налагане на американски колониализъм.

След встъпването си в длъжност Пресман даде гласност на нарастващата вълна от антиамерикански чувства в Унгария и на нежеланието на правителството на Орбан да се присъедини към санкциите на ЕС срещу Москва, наложени заради войната в Украйна. През януари Пресман написа в "Туитър": "Как защитата на руски олигарси от санкции служи на интересите на Унгария и унгарците?".

Днес Сиярто предупреди, че ако критикува политиката на Унгария, Пресман ще има трудности в "ефективната работа за подобряване на сътрудничеството" между Унгария и САЩ. "Тази ера свърши. Унгария е суверенна страна", каза Сиярто. "Никой отвън не може да ни казва как да живеем", допълни той.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията