Истина ли е? НАТО пише история с голямо решение

За първи път от десетилетия насам

Истина ли е? НАТО пише история с голямо решение | StandartNews.com

НАТО ще направи крачка назад към бъдещето на срещата си във Вилнюс през юли, като лидерите ще одобрят хиляди страници секретни военни планове, които ще описват подробно за първи път от Студената война как Алиансът ще отговори на руска атака, съобщава Ройтерс.

Този ход означава фундаментална промяна - НАТО не е имал необходимост да изготвя широкомащабни планове за отбрана в продължение на десетилетия, докато водеше по-малки войни в Афганистан и Ирак и смяташе, че постсъветска Русия вече не представлява заплаха за съществуването му.

Но Алиансът сега предупреждава, че трябва да разполага с всички планове много преди да избухне конфликт с подобен противник като Москва.

"Съюзниците ще знаят точно какви сили и способности са необходими, включително къде, какво и как да разположат", разкри генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В същото време на провеждащия се днес и утре в Букурещ "Форум за сигурност в региона на Черно море и Балканите" румънският премиер Николае Чука поиска засилено присъствие на НАТО в региона, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай