Истина ли е? Европа с тревожна новина за Коледа!

Заради пестенето на електроенергия

Истина ли е? Европа с тревожна новина за Коледа! | StandartNews.com

В навечерието на коледно-новогодишните празници магазини и търговски центрове в цяла Европа се опитват да намалят енергийните си разходи на фона на високите цени на енергията.

Някои търговски обекти са принудени да съкращават работното време и да затварят по-рано, да спират осветлението на витрините през нощта и да ограничават максималната температура в магазините, за да пестят, след като руската военна агресия в Украйна доведе до почти пълно прекъсване на доставките на руски газ към Стария континент, информира БТА.

От Париж до Лондон местните власти в много европейски градове използват енергоспестяващи LED лампички и светещи ленти за коледната украса тази година и ограничават времето, през което те са включени. 

Светещата коледна украса на прочутия с луксозните си бутици и заведения парижки булевард "Шан-з-Елизе" вече се изключва в 23:45 часа.

Търговски вериги, сред които френските хипермаркети "Карфур" (Carrefour), вече използват в магазините си "приглушено" осветление.

Френските супермаркети "Льоклер" (Leclerc), италианските "КООП Алианца 3.0" (Coop Alleanza 3.0) и веригата от магазини за битова електроника "Фнак Дарти" (Fnac Darty) спират осветлението на рекламните надписи на магазините в края на работното им време.

Много компании, сред които британската верига "Маркс енд Спенсър" (Marks & Spencer) и германската група "Шварц" (Schwarz Gruppe), която притежава търговските вериги "Лидл" (Lidl) и "Кауфланд" (Kaufland), инсталираха енергоспестяващо LED осветление в търговските си обекти.

Италианските модни къщи "Валентино" (Valentino) и "Ерменеджилдо Дзеня" (Ermenegildo Zegna) започнаха да спират осветлението на витрините на своите магазини през нощта.

Най-големият в света конгломерат за луксозни стоки "Луи Вюитон Моет Хенеси" - LVMH обяви амбициозен план за намаляване на потреблението на енергия с 10 процента. Офисите на корпорацията в страната "потъват в мрак" в 21:00 часа.

Отоплението на търговските си обекти с 1-2 градуса по Целзий намаляват много компании, сред които френската "Клепиер" (Klepierre), която притежава повече от 100 мола в цяла Европа.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай