Испанското разузнаване изчисти Мароко от обвинения в шпионаж

Заключенията на доклада вероятно ще разочароват онези, които преди това обвиниха Мароко в шпионаж

Испанското разузнаване изчисти Мароко от обвинения в шпионаж | StandartNews.com

Испанският Доклад за националната сигурност за 2023 г. изброява предизвикателствата пред безопасността, пред които е изправена Испания, включително тези, свързани с нейния южен съсед - Мароко.

В доклада се подчертава сътрудничеството, като се посочва, че Мароко не участва във враждебни действия срещу Испания, което противоречи на твърденията за марокански шпионаж срещу испански служители.

Фокусът върху Мароко отразява преплетените опасения за сигурността на тези близки като география нации. Проблеми като нелегалната имиграция, трафика на наркотици и тероризма изискват координирани усилия, се казва още в документа.

Докладът опровергава твърденията, че Мароко е използвало шпионски софтуер „Пегас“ (Pegasus) срещу испански лидери и изрично отрича всякакви доказателства за мароканско участие в подобни действия, което е в съответствие с предишни отричания от испански официални лица през 2022 година.

Заключенията на доклада вероятно ще разочароват онези, които преди това обвиниха Мароко в шпионаж. Испанските журналисти, които съобщиха за тези твърдения, сега може да се изправят пред предизвикателството да съгласуват своите твърдения с официалния доклад.

Като цяло испанският доклад за националната сигурност разкрива отношения на сътрудничество между Испания и Мароко по въпросите на сигурността.

През 2022 г. докладвано изтичане на данни от израелския шпионски проект „Пегас“ откри, че над 200 телефона на испански служители са били компрометирани при опит за шпиониране.

Испанското правителство отказа да спекулира кой може да стои зад подслушването. Медиите обаче не спряха да приписват атаката на Мароко.

Испанският премиер Педро Санчес и министърът на отбраната Маргарита Роблес бяха сред изброените цели на атаката, която според съобщенията е извършена през 2021 г., в разгара на дипломатическия спор между Испания и Мароко.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай