Ислямист застреля двама и се самоуби в Босна

Ислямист застреля двама и се самоуби в Босна | StandartNews.com

Предполагаем ислямист застреля двама военни, рани трети и по-късно се самовзриви в босненската столица Сараево, съобщи говорителят на полицията в града Ирфан Нефич, предаде БГНЕС.

По- рано Енес Омерагич, бе блокиран от полицията в дома си в края на града. Според съседите убиецът е привърженик на уахабитите - на ислямските фундаменталисти в Босна и Херцеговина.

По време на нападението си в букмейкърски пункт, близо до казарма, той рани и трима цивилни, уточни Ирфан Нефич.
Омерагич е влязъл и открил стрелба в букмейкърския пункт, в резултат на което двама военнослужещи са убити, а трети бе ранен. След това мъжът стреля срещу спрял на улицата автобус от градския транспорт. При изстрелите прозорецът на автобуса е разбит и отхвърчалите настрани стъкла раняват шофьора и двама пътници.

По-късно той бе блокиран от полицията в къщата си. Провежда се разследване, за да се установи дали престъпникът е бил ислямски екстремист. Описанието, което са дали очевидци, насочва към подобна хипотеза. Говорителят на полицията не пожела да се ангажира с по-конкретно твърдение, като каза, че разследването ще даде отговор на въпросите.
Директорът на босненската агенция за борба с тероризма Перица Станич потвърди пред всекидневника "Дневни аваз", че според описания на очевидци, нападателят "вероятно" е член на ислямистка групировка. "Да се стреля срещу военнослужещи означава да се стреля срещу държавата", каза босненският премиер Денис Звиздич. Той проведе спешно съвещание с ръководителите на силовите ведомства в страната.

Десетки полицаи и служители на спецслужбите бяха изпратени на място и обградиха къщата, в която се бе укрил нападателят - мюсюлманин на 34 години. Според частната телевизия N1 от около година мъжът е свързан с местни ислямисти. Босна има 3,8 млн. души население, около 40% от което е мюсюлманско, основната част от което следва умерения ислям. Останалата част от населението са християни, православни и католици.

Миналият април босненски ислямист извърши нападение срещу полицейски участък в Зворник. С викове "Аллах е велик", 24-годишният младеж, въоръжен с пушка-помпа, застреля полицай пред участъка. Той продължи да стреля срещу полицаите в сградата, ранявайки други двама, преди самият той да бъде ликвидиран.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай