Ирландски премиер издаде: Брекзит се отлага за юни

Брюксел е категорично против по-голямо отсрочване на развода

Ирландски премиер издаде: Брекзит се отлага за юни | StandartNews.com

Брекзит най-вероятно ще де отложи за лятото. Ирландският премиер Лио Варадкар казал на свои министри, че е много вероятно датата на излизането на Великобритания от ЕС да се отложи от 29 март за юни, пише в. "Сънди индипендънт", позовавайки се на неназован министър, предаде Ройтерс.

"Премиерът ни каза в частен разговор, че е много вероятно да има удължаване до юни", твърди източникът.

Говорител на ирландското правителство отказа да коментира новината, но заяви, че кабинетът се съсредоточава "единствено върху осигуряването на споразумение" и напомни изказване на Варадкар, че Брекзит на 29 март без споразумение или без удължаване на датата е слабо вероятен.

Не е възможно Европейският съюз да предложи на Великобритания голямо отсрочване на датата за Брекзит заради наближаващите избори за Европейски парламент, заяви днес британският министър на международната търговия Лиъм Фокс, цитиран от Ройтерс.

Фокс каза, че все още е "напълно възможно" Великобритания да напусне общността, както е предвидено на 29 март, но удължаване на действието на преговорния период в член 50 може да е необходимо, за да се осъществи гладко излизане от блока.

Министър-председателката Тереза Мей каза, че удължаването не трябва да е по-дълго от края на юни.

Запитан как би реагирал, ако ЕС настоява за удължаване с 21 месеца или 2 години, Фокс каза пред телевизия Би Би Си: "Бих бил шокиран, защото мисля, че всъщност това не е възможен изход".

В същото време британската опозиционна Лейбъристка партия не иска втори референдум за Брекзита, но е принудена да подкрепи такъв заради решението на премиера Тереза Мей да бави топката в преговорите, каза финансовият министър в сянка на лейбъристите Джон Макдонъл, цитиран от Ройтерс.

Тази седмица Лейбъристката партия заяви, че би подкрепила втори референдум, за да осуети напускане на ЕС без споразумение или влизане в сила на договореното до момента споразумение на Мей с Брюксел. По-малко от месец преди датата на Брекзита 29 март Мей все още не е получила парламентарно одобрение на споразумението си.

"Принудени сме на това от бавенето на топката от страна на Тереза Мей", каза Макдонъл за Скай нюз и заяви, че лейбъристите все още работят по приемането на техния алтернативен план за Брекзит.

"Ако не постигнем това, ще трябва да се обърнем отново към народа. Не е това, което искаме, но е това, към което сме принудени", каза той.

Същевременно лейбъристката депутатка Каролайн Флинт заяви, че 60-70 депутати лейбъристи са против втори референдум за Брекзит. 

   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай