Иранският президент проведе срещи със почернените семейства

Срещите започнаха в четвъртък

Иранският президент проведе срещи със почернените семейства | StandartNews.com

Иранският президент Ебрахим Раиси се срещна със семействата на служителите от силите за сигурност, убити по време на масовите протести, които  избухнаха след смъртта на 22-годишната иранка от кюрдски произход Махса Амини, предаде Франс прес, като се позова на ирански държавни медии.

Първата среща е била в четвъртък когато е Раиси посетил североизточния град Машхад в навечерието на първата годишнина от смъртта на Амини.

Младата жена почина дни след като бе задържана от иранската нравствена полиция за неспазване на задължителните норми за облекло в Иранската република, припомня АФП.  

Впоследствие в Иран избухнаха  общонационални демонстрации.

По време на продължаващите месеци протести загинаха стотици хора, включително и десетки членове на силите за сигурност. Хиляди демонстранти бяха арестувани.

"Раиси се срещна днес със семействата на защитниците на сигурността", съобщи официалната информационна агенция ИРНА.

Президентът разговаря със семействата на Даниал Резазадех и Хосейн Резазадех, предаде информационна агенция Тасним.

Двамата мъже са служили в проправителствените паравоенни сили "Басидж". Те бяха убити на 17 ноември при сблъсък с протестиращи, съобщиха тогава държавните медии.

За смъртта им бе обвинен Маджид Реза Рахнавард - един от седемте души, които по-късно бяха екзекутирани заради ролята им в протестите.

Днес властите задържаха участниците в няколко групи по обвинения в "планиране на създаване на хаос" и разпространение на съдържание, което обслужва "враждебни медии", предаде ИРНА.

Някои от тези групи са от родната провинция на Амини - Кюрдистан, а други са от северозападната и южната част на Иран, допълва агенцията.

Арести е имало и в североизточната провинция Северен Хорасан. Задържаните активисти са обвинени в подстрекаване към "размирици", посочва информационна агенция Мехр.

Властите в централния град Исфахан са "идентифицирали 97 души" и са блокирали 15 акаунта в "Инстаграм" за опити за объркване на "общественото мнение", допълва ИРНА, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай