Ирански нефт потича към Румъния и Гърция

Ирански нефт потича към Румъния и Гърция | StandartNews.com

Проблеми със застраховките на танкерите спъват доставките засега

Първите пратки ирански петрол в Европа след падането на санкциите срещу страната се очаква да пристигнат в Гърция и Румъния. Гръцка рафинерия и подразделение на "Лукойл" са първите компании, сключили договори за покупка на ирански нефт, съобщи Ройтерс.

Базираната в Швейцария "Литаско", търговското подразделение на руския гигант "Лукойл", е сключила договор за доставки на ирански нефт, които трябва да започнат през февруари. Това заяви пред Ройтерс източник от иранския нефтен сектор, запознат с договорите. Според него Иран ще достави на "Литаско" 1 млн. барела петрол, товаренето на които ще започне на 5 февруари. Танкерът ще пътува директно към румънската рафинерия "Петротел", посочва източникът.

Според иранския представител вече са сключени 3 договора за доставки с европейски компании. Другите 2 са с гръцката рафинерия "Хеленик петролеум" и с френската "Тотал". По информация на Ройтерс интерес към иранския нефт са изразили още италианска и испанска компания.

Тези сделки обаче са поне на няколко седмици от реализирането си, защото има проблеми с танкерите, съобщава гръцкото издание "Хеленик шипинг нюз". Застрахователни компании още не са изяснили как да работят в сектора, особено след като остават в сила американски санкции, забраняващи петролни бизнес операции в долари. В същото време не могат да се използват ирански танкери, въпреки че Техеран разполага с много. Част от тях са пълни с кондензиран нефт, който изисква специална преработка и се продава трудно в Европа, а други са заети с доставки към Азия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай