Иран сключи ядрена сделка

Временното споразумение ще осигури на Техеран достъп до близо 7 млрд. долара

Иран сключи ядрена сделка | StandartNews.com

Женева. След близо пет дни преговори в Женева бе постигнато историческо споразумение за ядрената програма на Техеран. Иран се съгласи да прекрати някои от дейностите по тази програма в замяна на близо 7 млрд. долара като облекчения на санкциите срещу страната, предаде Би Би Си.

Новината за споразумението беше съобщена от дипломат номер едно на ЕС Катрин Аштън. Тя беше заобиколена от иранския външен министър Мохамад Зариф и от министрите на външните работи на шестте сили, участвали в преговорите - САЩ, Русия, Великобритания, Германия, Франция, Китай. Постигнатата сделка предвижда Техеран да получи правото да обогатява уран, но само до 5 процента, а запасите от суровина над тези нива - тоест до 20 процента, да бъдат унищожени, както и на съоръженията, необходими за обогатяване над договорената граница. Техеран поема ангажимент в идните 6 месеца, за когато е валидна договорката, да не разширява заводите за обогатяване на уран, а нови заводи няма да се строят. Това ще рече, че половината от инсталираните вече центрофуги в централата в Натан няма да бъдат задействани, както и три четвърти от центрофугите във Фордо. Иран няма да строи и предприятие за преработка, така че плутоният няма да може да бъде отделен от отработеното гориво от реактора и да бъде превърнат в суровина за ядрени бойни глави. Също така Техеран ще осигури достъп и до урановите си мини, и до проектите за реактора "Арак". Тук се очертава възможността инспекторите да посетят и военната база Парчин близо до Техеран, в която има подозрения, че са били извършвани изпитания с експлозиви, които биха имали приложение при проектирането на атомна бомба, посочва АП.

В замяна на това шестте световни сили ще смекчат санкциите срещу Иран. Шесторката обещава да не налага нови санкции за Иран и да смекчи ограниченията за търговия с ценни метали, производството на коли и петролно-химическия износ. Оттук ще дойдат за Иран около 1,5 милиарда долара. 4,2 млрд. долара пък ще може да получи ислямската страна от разрешението да изнася петрол, но само в размер на 60 на сто от експорта преди две години. Американският президент Барак Обама нарече споразумението "първи важен етап", но подчерта, че все още има огромни трудности, които продължават да съществуват по иранската ядрена програма. Той увери, че най-строгите санкции срещу Иран ще продължат да се прилагат, но призова Конгреса да се въздържа от приемане на нови санкции. Международното споразумение за иранската ядрена програма е пробив, но е само първа стъпка по дълъг и труден път, заяви от своя страна руският президент Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС. В комюнике на Кремъл Путин допълва, че преговорите са позволили приближаване към развръзка по един от най-трудните проблеми на световната политика. По думите му резултатът от срещата на Иран и шесторката в Женева е победа за всички и несъмнено ще окаже положително влияние за развитието на международната ситуация, особено в близкоизточния регион. Китай приветства постигнатата договорка и подчерта, че тя ще допринесе за запазването на мира и стабилността в Близкия изток. Иранският президент Хасан Рохани пък обяви постигнатата договорка като откриване на нови хоризонти за Иран. В Женева иранският външен министър Мохамад Зариф на свой ред приветства важния резултат, но го определи също като първа стъпка. Според него споразумението потвърждава неоспоримото право на Техеран да обогатява уран и в него дори има ясна формулировка, според която Иран ще продължи да обогатява уран. След коментарите на Зариф думата взе американският държавен секретар Джон Кери, който заяви точно обратното на иранския си колега. Той подчерта, че договорката от Женева не говори за правото на Иран да обогатява уран, независимо от определени коментари и тълкувания. Вчера се появи информация, че САЩ са размразили активи на Иран на стойност 8 млрд. долара след постигнатата договореност в Женева. Твърдението е на бившия директор на търговско-промишлената палата на Иран Алинаки Хамуши.

Нетаняху: Това е историческа грешка

Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече преходното ядрено споразумение между Иран и шестте световни сили не историческо споразумение, а "историческа грешка". Такъв коментар направи Нетаняху пред министрите от израелското правителство часове след постигнатия в Женева положителен резултат от преговорите на Шесторката с Иран за ядрената програма на Техерен.

"Днес светът стана много по-опасно място, защото най-опасният режим направи значителна крачка напред към придобиването на най-опасното оръжие", коментира израелският премиер, цитиран от агенция Ройтерс. Според сделката за ядрената програма на Техеран дейностите от иранска страна ще бъдат ограничени, първоначално за шест месеца, в замяна на частична отмяна на международните санкции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай