Иран обяви "значителен напредък" в ядрените преговори

Иран обяви "значителен напредък" в ядрените преговори | StandartNews.com

Женева. Иран и ЕС са постигнали напредък в разрешаването на разногласията относно начина на прилагане на ядрената сделка, но Съединените щати обявиха, че предстоят още дискусии, предаде Ал-Джазира.

Заместник- министърът на външните работи на Иран, Абас Аракчи, се срещна с високопоставен представител на ЕС в Женева в петък, за да се изгладят подробностите около ноемврийското споразумението, при които Иран се съгласи да ограничи своята ядрена програма в замяна на облекчени санкции.

Говорителят на САЩ, Майкъл Ман, заяви, че е постигнат "много добър напредък" по много въпроси, но добави, че резултатите от преговорите трябва да  бъдт потвърдени на по-високо ниво.

ЕС преговаря с Иран от името на шестте световни сили - САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия - в дипломатическите усилия , свързани с ядрената програма на Техеран.

Дипломати заявиха, че двете страни имат за цел да започнат прилагането на споразумението на 20 януари, за да се позволи на външните министри на ЕС да се срещнат в този ден, за да одобрят спирането на санкциите на ЕС, обхванати от сделката.

Междувременно, Русия и Иран са на път на сключат бартерна сделка петрол срещу стоки, което ще позвол на Техеран да изнася петрол и да заобиколи световните санкции

В същото време, Сенатът и Конгресът на САЩ се готвят да гласуват нови санкции срещу Иран, въпреки че президентът Барак Обама заплаши, че ще наложи вето на подобен нов закон

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай