Инспекторите на ООН се завръщат в Сирия

Използваният газ постигнал "максимален поразяващ ефект"

Инспекторите на ООН се завръщат в Сирия | StandartNews.com

Ню Йорк. "Инспекторите на ООН ще се върнат в Сирия, за да продължат разследването си за използването на химически оръжия в страната", съобщи генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, като добави, че специалистите ще посетят Алепо, предаде АФП.

"Те ще се отправят натам възможно най-скоро", каза Бан.

По-рано в Алепо руски експерти също проведоха инспекция и представиха в ООН доклад, в който се твърди, че опозицията там е използвала зарин.

Бан Ки-мун разчита да проведе среща на 28 септември с руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери и да определят дата за международната конференция „Женева-2"

"С нетърпение очаквам срещата с Лавров и Кери на 28 септември. Надявам се да успеем да се договорим за дата за международна конференция по въпросите за Сирия". Заяви Бан Ки -мун.

Генералният секретар е заявил пред Съветът за сигурност, че употребата на химически оръжия е „военно престъпление" и поиска санкции в подкрепа на плана за унищожаването на оръжията. Бан направи коментара на закрити консултации на от 15-те страни-членки на Съветът за сигурност на ООН, на която той разказа как лекари са открили умиращи на улицата хора, след атаката с газ зарин край Дамаск на 21 август.

Инспекторите на ООН потвърдиха в свой доклад в понеделник, че в нападението край Дамаск на 21 август е използван отровен газ зарин. Според тях климатичните условия в момента на нападението са помагали да се усили максимално смъртоносният ефект.

Както се и очакваше, заключението им не посочва кой би могъл да е пуснал зарина в Гута, след като те нямаха мандат за това.

"На базата на свидетелствата, събрани във връзка с разследването на инцидента в Гута, заключението е, че в продължаващият конфликт в Сирия е употребено химическо оръжие срещу цивилно население, включително деца, и то в относително голям мащаб", заявява в доклада главвия разследващ от ООН, шведът Аке Селстрьом.

"В частност, пробите - химически, медицински и от околната среда - представляват убедително доказателство, че са употребени ракети земя-земя, съдържащи нервнопаралитичния газ зарин."

В текста се посочва още климатичните условия в нощните часове на 21 август са помогнали да бъдат убити и ранени колкото се може повече хора. Температурите са ниски между 2 и 5 часа сутринта, което означава, че въздухът не се издига, а е неподвижен или продължава да се спуска към земята.

"Химическите оръжия, употребени в такава метеорологична обстановка, постигат максимален поразяващ ефект, тъй като тежкият газ остава ниско до земята и прониква в ниските етажи и помещения на сградите, където хората търсят убежище", обясняват авторите.

Заключенията на екипа на Селстрьом не са изненадващи, посочва Ройтерс. Засега не е ясно дали някои от детайлите в доклада на ООН съдържа следи, насочващи към извършителя. Френският външен министър Лоран Фабиюс обаче каза, че текстът "без съмнение" определя като виновни за нападението властите на Асад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай