Индонезия избира президент

Индонезия избира президент | StandartNews.com

Джакарта. Гласоподавателите в Индонезия избират следващия си президент, в една много напрегната надпревара между двама кандидати.

Индонезийците избират между Джоко Уидодо, губернаторът на Джакарта, и Прабово Субианто, бивш генерал от армията. Социологическите проучвания подсказват, че надпреварата за поста ще бъде напрегната.

Уидодо по-рано водеше в проучванията, но разликата му със Субианто се смали, след като подкрепата за бившия военен се увеличи.

Официалните резултати ще бъдат обявени на 21-22 юли.

Гласуването започна в 07:00 ч. местно време и завърши в 13:00 местно време. Индонезия има три пъти зони, така че последните бюлетините бяха пуснати малко преди 08:00 часа българско време.

Малко след като приключи гласуването, екзит пол, публикуван от Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS), даде преднина на Уидодо с 45,1% срещу 42,2% за Субианто.

Сегашният президент Сусило Бамбанг Юдхойоно не може да се кандидатира за още един мандат, тъй като това не е позволено от конституцията. След като гласува, той призова всички страни да спазват резултат на избирите.

"Нашата демокрация е на сравнително зряла държава и нашите хора се ползват от свободата да избират", заяви напускащият лидер.

"Ето защо, аз призовавам всички лидери да зачитат правата на хората, да зачитат свободата на хората да избират своя лидер."

Уидодо е популярна фигура сред обществеността. Той е подкрепен от младите хора в градските и селските райони, които го виждат като чист политик в страна, обхваната от корупция.

Критиците обаче твърдят, че той не разполага с опит в националната политика и международните отношения.

Субианто се ползва с репутацията нарешителен човек с добри познания в областта на отбраната, заради военната си кариера.

Срещу него има няколко обвинения за нарушения на човешките права, извършени по време на режима на бившия диктатор Сухарто, която приключи през 1998 година.

В последните дни от управлението на Сухарто, Субианто е бил командир на военна част, която е обвинена в отвличане, измъчване и убиване на активисти, протестиращи срещу Сухарто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай