Индия и Китай на мушка! Какво ги чака заради Путин?

Вашингтон е отправил предупреждение да не влизат в твърде близко партньорство с Русия

Индия и Китай на мушка! Какво ги чака заради Путин? | StandartNews.com

Вашингтон е отправил предупреждение към Индия и Китай да не влизат в твърде близко партньорство с Русия.

„Нашето послание към индийското правителство е, че цената и последствията за тях от преминаването към по-ясно стратегическо съгласуване с Русия ще бъдат значителни и дългосрочни“, каза Брайън Дийз, главен икономически съветник на президента Джо Байдън.

„Не вярваме, че е в интерес на Индия да ускорява или увеличава вноса на руска енергия и други стоки“, каза говорителят на Белия дом Джен Саки, след като миналата седмица Индия договори нови петролни доставки от Русия.

Освен това Индия отказа и да наложи санкции срещу Русия, както направиха други страни.

Заместник държавният секретар на САЩ Уенди Шърман пък предупреди Китай, като заяви, че санкциите, наложени на Русия заради войната в Украйна, трябва да дадат на Пекин „ясен сигнал“ за последствията, с които може да се сблъска, ако окаже материална подкрепа на Москва.

Според Шърман „обхватът на санкциите“ и експортният контрол, координирани между западните съюзници срещу руския президент Владимир Путин, трябва да послужат за пример за китайския лидер Си Цзинпин.

Китай отказва да осъди действията на Русия в Украйна или да ги нарече инвазия и критикува западните санкции срещу Москва, въпреки че високопоставен китайски дипломат заяви миналата седмица, че Пекин не заобикаля умишлено тези санкции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай