Илон Мъск с мечта: Училища без оценки

Според милионерът в училище ни обучавaт грешно, а висшето образование е само формалност

Илон Мъск с мечта: Училища без оценки | StandartNews.com

През 2014 г. Илон Мъск създава универсалното училище Ad Astra, в превод „Към звездите“, в което се изучават собствените му деца и още няколко избрани.

Негативното му отношение към традиционното училище е и мотивацията му да създаде това иновативно място, в което децата сами избират няколко предмета и обучението им ще бъде ориентирано главно към практическата част, към усъвършенстване на техните умения: „Когато бях дете, мразех да ходя на училище, беше мъчение!“

Но не само по това се отличава Ad Astra. В това училище децата няма да се разделят по възраст, а вместо това всички ще бъдат един екип, задачите им ще са насочени не към коментиране на проблема, а към търсене на неговото разрешаване и най-вече игрите ще са част от учебния процес.

Учениците на Ad Astra няма да подлежат на еднакво квалифициране или каквото и да е оценяване, а ще бъдат стимулирани да търсят кои техни способности ги отличават: „Наистина няма квалификации, вместо да третираме училището като поточна линия, мисля, че е по-логично да развием образование, което да съответства на уменията и способностите на учениците“.

Преподаваните предмети също са нестандартни - изучаване на изкуствен интелект (AI), приложни науки, кодиране и проектиране, основно създаването на роботи, като в учебната програма не са включени спортни предмети, чужди езици или музика. За него е безсмислено да се преподават каквито и да е езици, поради наличието на софтуер за превод в реално време.

Относно това кой има шанса да учи в Ad Astra, той и партньорите му не дават конкретни детайли, но едни от късметлиите са децата на работещите в SpaceX - компанията разработваща ракети носители, ракетни двигатели, космически апарати и други космически системи.

SpaceX беше избрана от НАСА по програмата за комерсиални логистични услуги до Международната космическа станция и разбира се е основана от Илон Мъск.

Тук обаче идва въпросът какво ще правят децата след завършването си и кой университет ще признае тяхното обучение. Отговорът е прост - за Мъск висшето образование не най-важно: „Мисля, че колежът е основно място, където да се забавлявате и да покажете, че можете да си напишете домашното, но това не гарантира учене“.

Самия той споделя, че за да станеш част от екипа на SpaceX не е нужна диплома от престижен университет и препоръките на лекторите и е „абсурдно“ да се наемат хора на базата на техните академични степени: „Човек може да научи всеки предмет безплатно онлайн“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай