Илхам Алиев: Азербайджан освободи своите исторически земи

Възстанови териториалната си цялост и справедливостта, заяви президентът на Азербайджан

Илхам Алиев: Азербайджан освободи своите исторически земи | StandartNews.com

В интервю за CNN TURK президент на Азербайджан Илхам Алиев определи 30-годишната окупация на азербайджански територии от Армения като голяма несправедливост и нарушение на всички норми и принципи на международното право.

По време на 44-дневната война, продължила от септември до ноември 2020 г., Азербайджан освободи своите исторически земи от арменска окупация, възстанови териториалната си цялост и справедливостта. Президентът също така подчерта, че след края на войната, поставен със съвместната декларация от 10 ноември 2020 г., повече от 150 азербайджански цивилни и военнослужещи са убити или ранени от противопехотни мини, поставени от Армения в окупираните преди това територии на Азербайджан. Армения не желае да предостави на Азербайджан карти на минните полета, а точността на картите, представени до момента, е едва 25 процента. 

Президентът Алиев продължи, че правителството е събрало и мобилизирало достатъчно средства за възстановяване и рехабилитация на освободените територии на Азербайджан. Той добави, че все повече представители на чуждестранни и местни медии, официални и обществени личности посещават тези територии, за да се запознаят с реалността на място от първа ръка. „Когато отидете там, ще видите големи инфраструктурни проекти - пътища, електропроводи, водни трасета, летища, ж.п. линии“. 

Президентът Алиев подчерта, че е от общ интерес да се отворят всички пътища и комуникации в региона, да се възстановят всички търговски и икономически отношения, които ще служат за осигуряване на траен мир, сигурност и просперитет в Южен Кавказ. 

Президентът подчерта, че създаването на Зангазурския коридор през територията на Армения също ще служи на интересите на Армения, тъй като ще осигури на Армения железопътна връзка както с Иран, така и с Русия. Засега тази връзка не съществува и това ще бъде нова възможност за страната. 

Зангазурският коридор ще създаде нови възможности за държавите от региона да засилят по-бързия и по-кратък превоз на стоки от Азия към Европа и обратно, като по този начин ще се реализира нов транспортен проект за Евразия.

 Президентът Алиев подчерта, че Азербайджан не иска и няма нужда от нова война и счита арменците, живеещи в региона Карабах, за азербайджански граждани, които трябва да бъдат интегрирани в азербайджанското общество, като се зачита тяхната безопасност и достойнство. Азербайджан е мултиетническа и многоверска държава и много народи живеят тук като едно семейство, включително арменците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай