ИДИЛ екзекутирали палача на Саддам

ИДИЛ екзекутирали палача на Саддам | StandartNews.com

Бунтовниците от групировката "Ислямска държава в Ирак и Левант", които превземат град след град в Ирак, са арестували и убили съдията, осъдил на смърт бившия диктатор Саддам Хюсеин. Това съобщават арабски интернет сайтове.

Твърди се, че съдията Рауф Абдел-Рахман е бил хванат от бунтовниците на 16 юни и малко по-късно екзекутиран. "Революционерите го арестуваха и осъдиха на смърт в отговор на смъртната присъда на мъченика Саддам Хюсеин", пък пише в сайта си йорданският депутат Халил Атиех.

Междувременно джихадистите продължиха настъплението си в Ирак. В неделя те успяха да превземат два гранични пункта с Йордания и Сирия, а под контрола им е ключовият град Тал Афар и близкото до него летище. Вчера се водеше битка за язовир край град Хадита. Ако по време на сраженията бъде повредена стената на язовира, това може да застраши електроснабдяването в части от Ирак, посочва Би Би Си. Иракският премиер Нури ал Малики пък съобщи, че стотици войници са били убити от сунитските бунтовници. В същото време загинаха около 70 затворници в опит да бъдат преместени с конвой южно от Багдад.

Днес в Ирак пристигна американският държавен секретар Джон Кери. Той разговаря с Малики, но не коментира обсъденото. По-късно от пресслужбата на Малики разпространиха съобщение, че кризата в Ирак е заплаха и за регионалния и международния мир. Запознати със срещата разказаха, че Малики е поискал от Кери американски въздушни удари, но държавният секретар се тревожел за цивилни жертви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай