И все пак Македония обяви ръкописите ни за свои

И все пак Македония обяви ръкописите ни за свои | StandartNews.com

Брюксел. Все пак Македония обяви българските ръкописи за свои на изложбата в Брюксел. Спорното представяне се състоя в Кралския музей. На него бяха изложени ръкописи от 13-19 век. Въпреки възраженията на страната ни, македонската министърка на културата Елизабета Канческа ги е обявила за продукт на тяхната култура.

Спорът около изложбата се води вече няколко седмици. Поводът за нея беше името, което западната ни съседка беше избрала - "Македонското ръкописно богатство през вековете”. След намесата на България името беше сменено на „Славянски ръкописи от Македония от 13-19 век”.

"Mакедниският министър на културата се опита да представи ръкописите като доказателство за една хилядолетна македонска култура и езикова традиция, което не е така. Това са ръкописи, които принадлежат към българското културно наследство”, каза евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. Той посетил изложбата специално, за да види как ще бъдат анонсирани ръкописите.

В изложбата има и четвероевангелие, в което на една от страниците лично Паисий Хилендарски е описал епидемия от чума. В брошурата за експозицията се казва, че славянски ръкописи на глаголица се пазят освен в Македония, още на много места, включително София, Пловдив, Санкт Петербург, Москва, Ватикана. В речта на македонската министърка на културата обаче България беше пропусната, съобщи БНТ.

Представените документи потвърждават хилядагодишната писмена традиция на Македония, каза Елизабета Канческа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай