И Аляска легализира марихуаната

И Аляска легализира марихуаната | StandartNews.com

Употребата, отглеждането и притежанието на марихуана в щата Аляска от днес е напълно законно, съобщи АП. Легализирането идва в резултат на гражданска инициатива с цел да се изчистят противоречащи си закони и съдебни решения от 40 години насам. 

С това Аляска става третият щат в САЩ, който легализира употребата на канабис за удоволствие, а не само по медицински причини. Медицинската марихуана е законна в щата от 1998 г. Зад инициативата застанаха както либертарианци, така и републиканци и крайни индивидуалисти, които защитават конституционната неприкосновеност на личния живот. 

Лидери на коренното население обаче се опасяват, че легализацията ще донесе нови изкушения на общността, която и сега се бори с високи нива на злоупотреба с алкохол и наркотици, домашно насилие и самоубийства. 

Подкрепящите легализацията уверяват, че местните общности ще имат право на контрол при определени условия. Според законите на Аляска всяка малка общност може на локално ниво да регулира продажбата и употребата на алкохол. В новата наредба няма ясно разписан механизъм за контрола на местните племенни съвети. По този начин всеки от тях сам ще решава как да регулира марихуаната.

Част от новия закон е и забраната за пушене на публично място, но липсва дефиниция за това кои места се смятат за публични. Глобата е определена в размер на 100 долара. За днес е планирана среща на борда за регулация на алкохола, който да изчисти детайлите. 

Шефът на полицията в най-големия град Анкоридж заяви, че строго ще се следи за спазването на тази забрана и дори предупреди хората да не пушат на своите веранди, ако къщите им са в близост до парк. 

От днес пълнолетните жители на Аляска могат да притежават, употребяват, пренасят, отглеждат и подаряват марухуана напълно законно. Създаването на регулиран пазар обаче със съответните данъци и такси ще се случи не по-рано от 2016 г. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай