Четвъртък,

И в Гърция се вдигат цените

От: Стандарт -
И в Гърция се вдигат цените
A
A
A

Цените на стоките от първа необходимост в Гърция продължават да се повишават. Търговците обясняват, че причината са скъпите суровини и горива, но потребители са убедени, че липсва държавен контрол и се спекулира с цените, съобщава БНР.

Председателят на Търговската камара в Атина Константинос Михалос обоснова високите цени на хранителните стоки със завишените цени на суровините и на горивата.

Само в рамките на година с 50% по-скъпо се продава слънчогледовото олио, с 10% са поскъпнални брашното, оризът и кафето. Търговците на едро се оплакват от нелогично високите разходи за транспорт. За превоз на  един контейнер със стока от Азия до Европа се плаща пет пъти повече, отколкото преди пандемията.

Средната цена на безоловния бензин също е прекалено висока за гръцките стандарти - над 1 евро и 60 евроцента за литър. На островите калкулират и още 20 евроцента за трансфер.

Въпреки действащия закон за забрана върху повишаване на цените на стоките от първа необходимост липсва контрол върху собствениците на супермаркети, посочват в анкета потребителите.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички