Ходорковски се спаси в Германия (Обзор)

Уж при болната си майка след светкавичното освобождаване от Путин, тя пък е край Москва

Ходорковски се спаси в Германия (Обзор) | StandartNews.com

Москва. Бившият руски олигарх Михаил Ходорковски бе помилван от президента Владимир Путин, светкавично след това излезе на свобода и веднага хвана самолета за Германия, където се лекува майка му, съобщиха местните медии. Бизнесменът, бивш шеф на петролната компания ЮКОС, изкара 10 години в затвора по обвинения, за които твърди, че са били политически.

"При освобождаването си Ходорковски е отправил лична молба да му бъдат издадени документи за заминаване за чужбина. След освобождаването си той излетя със самолет за Германия, където се лекува майка му", съобщиха от пресслужбата на руската Федерална служба за изтърпяване на наказанията пред РИА Новости. По-рано в петък пресслужбата на Кремъл обяви, че Путин е подписал указ за помилване на Ходорковски, който влиза в сила веднага. Следобед самолетът с олигарха на борда се приземи на летището в Берлин, потвърди представителят на аеропорта Аника Брайтхард пред агенция Ройтерс.

ИТАР-ТАСС обаче твърди, че майка му изобщо не е в Германия. Марина Ходорковская очаквала сина си в Подмосковието, когато научила, че той лети за Берлин. Тя разказва, че Ходорковски изобщо не й се обадил, защото засега нямал телефон. "Не знам защо съобщават, че Михаил е отпътувал при мен в Германия. Аз се лекувах там преди известно време, но сега съм си вкъщи, в Подмосковието", казва Марина.

Веднага след годишната си голяма пресконференция в четвъртък руският президент бе попитан от журналисти дали ще амнистира Ходорковски. Путин неочаквано отговори, че бившият олигарх е подал молба за помилване, която ще бъде удовлетворена. "Той изтърпя сериозно наказание. Позовава се на обстоятелства от хуманитарен характер, майка му е болна. Смятам, че предвид всичко това може да бъде прието съответното решение и в най-скоро време да бъде подписан указ за помилването му", каза Путин. Малко след освобождаването му дъщерята на Ходорковски - Анастасия, заяви, че баща й е в добра физическа форма и здраве.

Франция първа приветства помилването на Ходорковски, предаде Франс прес, като цитира изявление на местното външно министерство. В изявлението Париж приветства и приетия от руския парламент закон за амнистия, който ще доведе до предсрочното освобождаване и на пънкарките от "Пуси Райът". Ведомството отбелязва като положителен факта, че Русия се е отказала и от съдебното преследване на хората от кораба "Арктик сънрайз", които участваха в протестна акция на Грийнпийс в Арктика.

В същото време от петролната компания "Роснефт" заявиха, че са готови да разгледат предложения за предоставяне на работа. "Имаме си обаче точно определени стандарти. Квалификацията трябва да бъде потвърдена, но ако възникне интересно предложение, ще го разгледаме. Мисля, че Ходорковски е опитен и творчески човек и ще намери приложение", заяви президентът на "Роснефт" Игор Сечин, цитиран от РИА Новости.

Ходорковски и ръководителят на МЕНАТЕП Платон Лебедев бяха арестувани през 2003 г. През май 2005 г. московски съд осъди двамата на 9 години лишаване от свобода за мошеничество и укриване на данъци. Впоследствие присъдата бе намалена на 8 г. По второто дело на 30 декември 2010 г. московски съд призна Ходорковски и Лебедев за виновни за кражба на нефт и пране на пари, като ги осъди на 14 г. лишаване от свобода в колония с общ режим, отчитайки първата присъда. По-късно тази втора присъда беше намалена на 11 г. В крайна сметка Ходорковски трябваше да излезе на свобода през август 2014 г., а Лебедев - през май същата година. Ходорковски лежа в затвора 3709 дни. До освобождаването му оставаха 246 дни. Лебедев все още е в затвора.

Лъскане на имиджа преди Сочи

* В. "Ню Йорк Таймс": Освобождавайки г-н Ходорковски, някога един от най-богатите руснаци и амбициозни политици, господин Путин извърши твърде неочакван и ефектен завой на 180 градуса. За 1 г. той не показа и най-малка склонност към съчувствие или милосърдие. През това време властта унищожаваше компанията на Ходорковски, а самият той бе подложен на наказателно преследване - от последните му повдигнати обвинения няма и месец - и като че ли беше твърда в намерението си да го държи в затвора до края на дните му.

* В. "Дейли Телеграф": "Решението за помилване е неочакван ход, който породи немалко слухове, че Ходорковски е бил принуден да подаде молба чрез спецслужбите. Някога най-богатият руснак нееднократно е заявявал, че няма намерение да проси за милост, защото това би било равнозначно да признае, че е виновен.

* В. "Ел Паис": Новината предизвика всеобщо удовлетворение и дори ръст на котировките на московската борса. Детайлите около решението за помилване са неизвестни, но във всички случаи това подобри образа на Путин като ръководител на държава, която организира Зимните олимпийски игри в Сочи. Възможно е тази стъпка да сложи край на мотивираните и немотивираните откази на редица държавни глави от посещение в Сочи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай