Хизбула ще продължи да подкрепя Башар Асад

Хизбула ще продължи да подкрепя Башар Асад | StandartNews.com

Бейрут. Лидерът на Хизбула Хасан Насрала заяви в реч в Бейрут, че силите му ще продължат да се сражават в Сирия редом до войските на президента Башар Асад, предаде АФП.

Насрала говори в бастиона на Хизбула в южен Бейрут в момент, когато десетки хиляди привърженици на шиитското му движение отбелязаха празника Ашура, един от най-големите празници за мюсюлманите.

"Многократно сме заявявали, че нашите войници са на сирийска земя, за да защитават...Сирия, която подкрепя съпротивата" срещу Израел, заяви Насрала. "Докато тази причина съществува, нашето присъствие там е оправдано. Тези, които говорят за наше изтегляне от Сирия като условие за сформиране на правителство в Ливан, знаят, че това е невъзможно условие. Няма да преговаряме за съществуването на Сирия в замяна на шепа министерства", допълни той.

Ливан е без правителство от седем месеца заради дълбоките разногласия между Хизбула и партиите, които се противопоставят на военните й действия в съседна Сирия. Влиятелното шиитско движение твърди, че се сражава на страната на режима на Асад с цел да се пребори със сунитските екстремисти, които нападат шиитското и християнското малцинство в Сирия.

Насрала каза още, че движението му ще запази своите оръжия въпреки призивите да ги предаде. "На днешния ден Ашура заявявам нашия ангажимент към съпротивата с нейната готовност, ресурси, оръжия...като съществен за защитата на нашата страна и на нашия народ", изтъкна той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай