"Хищник" за пръв път на война с джихадисти

"Хищник" за пръв път на война с джихадисти | StandartNews.com

50 страни се включиха в международната коалиция срещу терористите в Сирия и Ирак

Силите на международната коалиция от пет арабски страни, начело със САЩ, продължиха и в нощта срещу сряда да нанасят удари от въздуха по обекти на джихадистите на Ислямска държава в Сирия. Говорител на Обединения комитет на началниците на щабове на въоръжените сили на САЩ Уилям Мейвил съобщи, че в тези атаки са били задействани изтребители F-22 Raptor. Това бе тяхното първо изпитание в бойни действия, посочи говорителят.

F-22 Raptor ("Хищник"), чиято цена е 180 млн. долара, е единственият в света изтребител от пето поколение, който е на въоръжение в момента. Обстрелвани бяха цели в околностите на Алепо. Бомбардирани са населените пунктове Айн ал Кобане, Сирин, Кара Кузак и град Ал Баб, контролирани от бойците на "Ислямска държава". Миналата седмица джихадистите предприеха офанзива срещу сирийския град Кобане с преобладаващо кюрдско население, принуждавайки над 130 000 сирийски кюрди да избягат. Вчера агенциите съобщиха, че ислямистката организация "Ахрар аш Шам", 28 лидери и бойци от която загинаха от бомбардировките, е започнала евакуация от досегашните си бази.

Американските сили се възползваха от въздушните удари срещу екстремистката групировка "Ислямска държава" в Сирия, за да опитат едновременно с това да елиминират лидерите на "Хорасан" - несвързана с нея групировка на ветерани от Ал Каида, за която Белият дом казва, че планирала нападение срещу САЩ или Европа, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Въпреки публичната реторика, непосредствената цел на САЩ е не да се справят с "Ислямска държава", а с Ал Каида. Мнозина извън Вашингтон, особено в Близкия изток, са скептични относно съществуването на групата, предвид факта, че до миналата седмица не бяхме чували за нея, пише британският в. "Файненшъл таймс", като се позовава на източници от разузнаването.

Няколко длъжностни лица обаче съобщиха, че "Хорасан" е разработвала план, и то в много напреднала фаза, за използване на бомба, която може да мине незабелязано от системите за сигурност на летищата. Вероятно става дума за експлозивен материал, налят в неметални предмети като тубичка от паста за зъби, посочва в. "Ню Йорк таймс".
Късно вчера се появи информация, че САЩ смятат, че са ликвидирали лидера на "Хорасан" Мухсин ал Фазли.
Над 50 страни са се присъединили към международната коалиция срещу "Ислямска държава", съобщи американският държавен секретар Джон Кери.

Нова групировка плаши с атентати

Нова екстремистка групировка в Египет заплаши с терористични атаки посолствата на страните, участващи в коалицията срещу "Ислямска държава", съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на информационния сайт "Ал Уасат". Според изявление, поместено в интернет, бойците, наричащи себе си "Воини на халифата в Египет", са дали клетва за вярност на главатаря на ИД Абу Бакр ал Багдади. Те обявяват за свои главни мишени дипломатическите представителства на САЩ и западните страни. Завчера и ИД предупреди страните, участващи във въздушните удари срещу нейни позиции в Ирак и Сирия, че "кръстоносците ги чака неминуемо поражение от ръцете на нейните бойци". В понеделник ИД призова привържениците си да убиват граждани на страни от международната коалиция, сформирана да се бори с групировката, особено американци, французи, австралийци, канадци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай