Хилари тръгна към Белия дом (ОБЗОР)

Хилари тръгна към Белия дом (ОБЗОР) | StandartNews.com

Госпожа Клинтън е фаворит на демократите за президент, Обама я подкрепи

Бившият държавен секретар на САЩ и бивша първа дама на САЩ Хилари Клинтън влезе в битката за Белия дом, като официално обяви кандидатурата си за президент. С видео в социалните мрежи и на сайта си 67-годишната съпруга на Бил Клинтън обяви отдавна очакваното си решение да се бори за Белия дом в президентските избори през ноември 2016 г. Клинтън ще се състезава за номинацията на Демократическа партия и се очаква да е фаворит в тази надпревара.

Започвам борбата за президентския пост и разчитам на вашата подкрепа. Обикновените американци се нуждаят от човек, който да отстоява правата им. Аз искам да бъда този човек", уверява Хилари във видеообръщението си.

Предизборният клип на Клинтън е в стила на семейните ценности и отчита расовото разнообразие на САЩ. В кадър се появяват бели, афроамериканци и азиатци. Отсъстват обаче малобройните днес индианци и дравните жители на Аляска. Обръща се внимание и на милионите живеещи в САЩ имигранти от Латинска Америка, някои от които още са с неизяснен от властите статут. Участниците във видеото символизират обикновените американци, децата, студентите и пенсионерите, които искат да бъдат уверени в бъдещия ден. На всички Клинтън обещава, че времената на икномическите проблеми са отминали, но ситуацията все още е "в полза на тези, които са на върха". Във видеопосланието на Клинтън не са пропуснати и американците с нетрадиционна сексуална ориентация.

Малко преди официалното съобщение на Хилари съветникът й Джон Подеста съобщи на нейни донори и поддръжници в имейл, че тя влиза в надпреварата за Белия дом. Подеста посочи, че Клинтън официално се включва в президентската кампания и скоро ще замине за Айова, където ще се срещне лично с избиратели.

Хилари иска да стане първата жена президент на САЩ, отбелязва АП. Това е втори опит на бившата първата дама да стане президент. През 2008 г. тя бе изпреварена от Барак Обама, но сега е смятана за безусловен фаворит сред останалите претенденти на партията. Според неотдавнашно проучване на Си Ен Ен и социологическия институт "О Ар Си интернешънъл" 53% от анкетираните имат благоприятно мнение за Хилари Клинтън, а противоположна оценка са дали 44%.

Американският президент Барак Обама бързо даде рамо на Хилари Клинтън, с която той поддържа приятелски отношения от години. В изявление по повод нейната кандидатура за Белия дом Обама каза, че "тя ще бъде изключителен президент". Според републиканците нейната кандидатурата обаче връща Америка в миналото.

Републиканската партия също ще има дама, претендент за президент на САЩ. Бившата шефка на компютърния гигант "Хюлет-Пакард", 60-годишната Карли Флорина, сигурно ще обяви претенции за президент.

Обикаля избирателите с микробуса "Скуби"

Хилари Клинтън потегли за първата си предизборна проява в щата Айова с микробус, носещ странното име Скуби. Превозното средство е кръстено на популярния анимационен герой кучето Скуби Ду. Изборът на име не е случаен, защото возилото наподобявало на микробус, появил се в анимационното сериалче за Скуби Ду. Сътрудници на Клинтън разказват, че когато тя споделила идеята си, че иска да пътува с микробус, те първоначално не й повярвали. Това си беше изцяло нейна идея и тя е истински въодушевена, казва сътрудничката на Клинтън -Хюма Абедин. Помощници на Клинтън казват, че тя не шофира микробуса, а само пътува в него. Возилото е управлявано от служители на Сикрет Сървис. Междувременно повод за коментари стана и първият предизборен клип на Клинтън, в който участва двойка хомосексуалисти. Веднага след излъчването на клипа стана ясно, че Джаред Милрейд и Нейт Джонсън, които ще сключат брак това лято, дори не разбрали как са се озовали във видеото на Клинтън. Двамата хомосексуалисти си спомнят единствено, че миналия месец на улицата били спрени от снимачен екип и помолени да кажат няколко думи за клипа, но без някой да им обясни за каква кауза се снима видеото и кога ще бъде излъчено. В клипа се появиха още най-различни хора - майка глава на семейство, работник, жена, наближаваща пенсионна възраст. Заедно с хомосексуалистите всички тези хора илюстрират какви ще бъдат приоритетите на кампанията на Клинтън.

Кампанията й ще е най-скъпата в историята

Щабът на Хилари Клинтън обяви, че тя има намерение да събере за предизборната си кампания около 2,5 милиарда долара. Така тази кандидатпрезидентска кампания може да се окаже най-скъпата в историята, отбелязват световните медии. Заради борбата за Белия дом бившият държавен секретар на САЩ вече е напуснала административния съвет на фондацията, основана от съпруга й Бил Клинтън, съобщава сп "Политико". Клинтън отбелязва, че въпреки че обожава работата си във фондацията, тя я напуска, за да се посвети на новото приключение - президентските избори. Фондацията на Бил, Хилари и Челси Клинтън е една от най-важните благотворителни фондации в света. От създаването й през 2001 г. тя е събрала близо 2 милиарда долара.

Но обемът на чуждите дарения за фондацията, особено тези от определени държави, като Саудитска Арабия, породиха въпроси и съмнения относно действителните цели на дарителите. Съмненията бяха, че те искат да повлияят на една от най-могъщите американски политически двойки.

Историческа среща на Барак с Раул Кастро

На историческа среща, каквато не се е случвала от 50 години, президентите на САЩ и Куба Барак Обама и Раул Кастро се поздравиха лично и разговоряха за кратко. Това става за пръв път от 1962 г. насам, когато за последно имаше представител на Куба на срещата на високо равнище на лидерите на Северна и Южна Америка. Обама коментира, че е имал откровен и полезен разговор с кубинския си колега в рамките на регионалната среща на върха в Панама, предаде АФП. След срещата Кастро пък коментира, че Обама е "честен "човек". "Имаме много различни виждания за начина, по който трябва да бъде организирано обществото. И аз бях много директен с него", заяви Обама след безпрецедентната среща тет-а-тет, продължила около час. След разговора двамата отново си стиснаха ръце. "Куба не представлява пряка заплаха за нашата национална сигурност", подчерта Обама. "Това не значи, че нямаме различия", добави той, но уточни, че САЩ не се стремят към смяна на политическия режим в Хавана. Основна тема на разговора според Белия дом е било възобновяването на дипломатическите отношения, което още не се е конкретизирало въпреки три кръга от преговори на високо равнище между Вашингтон и Хавана. Кастро е призовал събеседника си да ускори стъпките за изваждане на Куба от списъка на страните спонсори на тероризма, като заявил, че би възприел като позитивна стъпка едно бързо решение на САЩ по този въпрос, който за Куба е основната пречка за отварянето на посолствата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай