Хан: Корупцията и кипърският въпрос пречат на Турция за ЕС

Хан: Корупцията и кипърският въпрос пречат на Турция за ЕС | StandartNews.com

Комисарят по преговорите за разширяване Йоханес Хаан заяви отговор на турското правителство, че корупционните обвинения от миналата година повдигатсериозни опасения по отношение на независимостта и безпристрастността на съдебната власт и разделението на властите, ще навреди на опитите на страната да се присъедини към ЕС.

Ако не бъде разрешен кипърският въпрос, Турция няма да стане член на ЕС, напомни Хан.

На заседание на смесената парламентарна комисия Турция - ЕС в Брюксел Хан отправи призив да се направи всичко възможно за разрешаването на проблема на острова.

От делегацията на кипърските и гръцките евродепутати бяха отправени остри критики към Анкара заради присъствието на турски кораби, включително кораб за сеизмични проучвания с цел откриване на въглеводороди, в изключителната икономическа зона на Кипър.

"Как може Европа изобщо да продължава преговорите с една страна, която е окупирала друга", попита гръцкият евродепутат Костас Мавридис.

Турските представители от своя страна пожелаха кипърският въпрос да бъде разгледан на друго заседание, но призивът им бе отхвърлен.

Турция започна преговори за присъединяване към ЕС през 2005 г., но серия от политически пречки основно във връзка с Кипър и противопоставянето на Германия и Франция блокираха процеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай