Гурбетчиите в Германия скочиха срещу бежанците

Гурбетчиите в Германия скочиха срещу бежанците | StandartNews.com

Секснападенията в Кьолн обърнаха настроенията и на местните

Преди половин година невижданата бежанска вълна, която заля Европа, бе посрещната с голям германски ентусиазъм. Канцлерът Ангела Меркел отвори широко вратите на Федералната република, а нейните сънародници дори посрещаха на гарите неканените гости с плакати "Добре дошли". В началото на септември в Сегед, когато бежанците пресичаха пеш границата между Сърбия и Унгария, се запознах с няколко германци, дошли специално да демонстрират ангажираността си към бежанците. Шест месеца по-късно като че ли германският ентусиазъм е останал само у госпожа Меркел. Гостите дойдоха в повече на нейните сънародници. Защо се стигна дотук и кои представители на германското общество роптаят най-много срещу търсещите убежище. "Стандарт" потърси отговорите на място в няколко германски града.

Безспорно сексуалните нападения в новогодишната нощ в Кьолн са в основата на промяната на германската нагласа срещу бежанците. Въпреки че все още няма доказателства, че точно търсещи убежище са тормозели жени, общественото мнение вече гледа на тях с други очи. 60 на сто от германците смятат, че в Германия са дошли прекалено много бежанци и страната не може да се справи с тях, сочи проучване на общественото мнение на Цет Де Е - "Политбарометър". Месец по-рано мислещите по този начин са били 46 на сто.

"Весел гост никому не тежи", гласи една германска поговорка. Гостите на Федералната република, които идват от половин година насам обаче очевидно не са весели.

"Много са бежанците, а най-проблемни са непридружените непълнолетни", казва Мила Маринова, която работи в Център за непълнолетни търсещи убежище в Хановер. "В системата е абсолютен хаос. Просто те са прекалено много и няма достатъчно време да се обработват молбите им за убежище. На мнение съм, че трябва да има толерантност, но просто бежанският наплив е прекалено голям", добавя тя.

Някои от германците смятат, че властите са надценили възможностите си, което задълбочава проблема. "Бежанците са много на брой и не могат да се интегрират, защото липсва място и достатъчно психолози. Ако продължава по същия начин, допускам, че ще нараства и недоволството на германците", смята 37-годишната Сванти Рихтер от Ноймюнстер. За други пък полът и манталитета на бежанците създават грижи. "В провинция Райнланд-Пфалц 43 процента от сирийските бежанци са мъже, а от всички нации мъжете са 75 на сто", уточнява Карин Рюфер от Ландау. "В нашето село вече не останало място за германците, защото всичко е отдадено под наем за бежанци", добавя тя. По думите й голяма част от търсещите убежище се държат неподобаващо и имат много претенции, а основният проблем е интеграцията. "В магазина за хранителни стоки на моя приятелка бежанците

често си тръгват, без да платят

Казват нагло "Меркел ни покани", оплаква се Карин.
Макар че не са мнозинство, има и германци, които са на мнение, че политиците и медиите са виновни за лошото отношение към хората в нужда. "Ще се опитам да ви обясня в едно изречение. Бежанците са много, но досега не съм видяла нищо лошо от тях. Само чувам или чета за инциденти", казва от своя страна Андреа Фогт от Карлсруе.

Иначе в Германия най-негативно отношение към бежанците имат най-вече чужденците, потърсили по-добър живот във Федералната република. "Никой не може да си представи какви усилия трябва да положи един чужденец, за да се установи в Германия. Затова й към бежанците е лошо отношението, защото получават наготово подслон, храна и работа", обяснява българката Милена, която живее в Аахен.

Някои от сънародниците ни са още по-крайно настроени. "Щурмуваха магистралите, за да дойдат в Германия. Ние какво да правим тук?", пита наша сънародничка, която живее в Майнц. "Те получават всичко, а ние бачкаме.

Плащаме всичко и нямаме нищо в замяна!

Разбира се, че е трудно, но не смятате ли, че има нещо зад цялата история. Завземат Европа, а толкова държат на тяхната религия. Даже не се интегрират", продължава тя.

По думите й животът в Германия никак не е лесен, ако работиш и не разчиташ на никаква подкрепа. "Каквото изкараш, държавата ти го взима. Това е химера, че може да се забогатее. А бежанците са облагодетелствани. Значи, по-добре да не бях учила и да нямах професия, щях да си лежа по гръб и да ми пада всичко в устата. Това създава напрежение между хората", казва още тя.

Друга наша сънародничка, която води интеграционни курсове на бежанци, разказва, че проблеми създават афганистанците. "Не че съм против тях, но нашата работа е трудна с тези хора, защото те идват тук с големи очаквания и си представят нереални неща. Но в крайна сметка те не са ми направили нищо, но си е културен шок и за тях и за нас! Ще гледаме ведро на нещата! Няма начин!", казва тя.

"Чужденците, които са отдавна в Германия, са антибежански настроени, защото всеки се притеснява за себе си. Германецът си остава такъв, защото е в собствената си държава", обобщава Мила Маринова. "Чужденците, които са дошли преди години, като слагам и себе си в това число, въпреки че разсъждавам по друг начин и имам немски паспорт, се притесняват за себе си. Започне ли да нараства ксенофобията всички чужденци се слагат под общ знаменател. Бежанците също са чужденци. Това е причината и има логика да е така", добавя тя. Германците имат много поговорки за гости и очевидно са чувствителни по темата. "Каквито гостите, такъв и пирът", гласи една от известните. "Който иска да го ценят, нека не ходи често на гости", добавя друга доста популярна поговорка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай