Груевски ремонтира правителството (ОБЗОР)

Груевски ремонтира правителството (ОБЗОР) | StandartNews.com

Разделя се с най-верните си хора, замесени в скандала със записите

Македонският премиер Никола Груевски, срещу когото от седмица има бурни протести, обяви, че ще направи ремонт на кабинета в опит да успокои напрежението. Той ще се раздели с най-доверените си хора, които бяха замесени в скандала с разпространените от опозицията записи. От тях става ясно как властимащите се опитват да прикрият убийството на младеж.

Премиерът ще смени вътрешния министър Гордана Янкуловска и шефа на Агенцията по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков. За нов МВР шеф Груевски предлага Митко Чавков, който в момента е шеф на Агенцията по обществена сигурност. Смяната става три дни след въоръжения сблъсък в Куманово, при който загинаха 8 полицаи, а други 37 бяха ранени. В неделя

Груевски определи операцията като "огромен успех" за силите на реда. Миялков и Янкуловска бяха основните "герои" в разкритията за корупционните схеми, кадруването в съдебната система и изборните фалшификации, които направи лидерът на опозицията Зоран Заев през последните три месеца. "С подаването на оставка смятам, че ще се стигне до преодоляване на политическата криза, която бе наложена от опозицията с нейните антидържавни действия", пише Миялков. Груевски предлага и нов министър на транспорта - Владо Мисайловски, който досега бе директор на Агенция "Пътища".

Оставките на Гордана Янкуловска и Сашо Миялков потвърждава онова, което говорихме през цялото време - че записите, които показахме и които доказват злоупотреби и корупция, са автентични. Това заяви на пресконференция вчера Зоран Заев. Вчера неговата партия СДСМ представи нови записи от подслушвани телефонни разговори. Те показват как са нагласявани държавни поръчки за милиони и как са източвани милиони от частни компании. Заев подчерта още, че ще стане ясно и кой стои зад купуването на нов автомобил мерцедес от страна на МВР, на стойност половин милион евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай