Вторник,

Гърция в паника след прогноза за адски трус

От: СТАНДАРТ -
15236
Гърция в паника след прогноза за адски трус
A
A
A

Гръцки учени съобщиха, че в близко бъдеще в страната може да се случи силно земетресение. Но има и други прогнози. Сега нивото на сеизмичната активност на планетата се оценява като умерено, но всичко може да се промени...

Прогноза за опустошително земетресение в Гърция. Професорите Константинос Синолакис и Костас Папазакос стигнаха до това заключение след оценка на сеизмичната активност в страната, предаде БЛИЦ.

Учените сравниха сеизмичната активност в Гърция и събитията в Турция и Сирия, където се случиха поредица от опустошителни трусове, и намериха много общи неща. Освен това в страната не е имало силни земетресения от няколко века, а се случват на всеки 600-800 години.

„Вече сме на ръба на земетресение с магнитуд около 8,5“, каза Синолакис по местна телевизия.

По думите му се натрупва тектонично напрежение, а след това има силен тласък - точно както се случи в Турция. Гърция също е в зона на силна сеизмична активност. Преди това имаше силни земетресения от 7,2 и 7,5 бала.

Според експерти магнитудът на новото земетресение ще бъде 8,5 - това е много сериозен показател, който показва, че буквално всичко може да бъде унищожено. Според статистиката на Земята се случва едно земетресение с магнитуд 8,0 или повече на година и дори по-рядко. По-често се регистрират по-слаби удари. Най-силното регистрирано земетресение в историята на съвременните наблюдения се случи в Чили през 1960 г., магнитудът му беше 9,5. Тогава загинаха около 6 хиляди души.

Папазакос, професор по сеизмология в Аристотеловия университет в Солун, потвърди думите на колегата си. Той добави, че няма точно време за прогнозата, но посъветва гръцките власти да подготвят населението за възможни последствия.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com