Гърция объркана. Какво прави с руските пари и олигарси?

Атина трябва да прекрати издаването на нови „златни визи“ за инвеститори от Русия

Гърция объркана. Какво прави с руските пари и олигарси? | StandartNews.com

Икономическите анализатори в Гърция изразяват несигурност какво ще стане с руските инвестиции в страната след началото на войната в Украйна и суровите санкции, които бяха наложени от Европейския съюз срещу много от руските банки и изобщо върху активността на част от руските капитали в Съюза.

В четвъртък в интервю за телевизия Алфа премиерът Кириакос Мицотакис подчерта, че Гърция ще предприеме действия само срещу активите на руските олигарси, които са в списъка със санкции на Европейския съюз, но звучеше сякаш и останалите руски пари не са добре дошли. С известна ирония Мицотакис отговори, че това е относително когато някой дори не може много-много да пътува.

За „спирачка“ за руските инвестиции в Гърция говори гръцката телевизия АНТ1 в коментар за скорошното решение на Атина да прекрати издаването на нови „златни визи“ за инвеститори от Русия, както и да спре разглеждането на подадените молби. Това се отнася и за исканията за даване на разрешение за престой на служители на руски компании.

По данни на руската централна банка, цитирани от „Катимерини“, преките руски инвестиции в Гърция към края на 2020 г., са били 664 милиона евро, но някои по-нови проекти повишават значително тази сума. През същата година търговският стокообмен между Гърция и Русия е бил около 3 млрд. евро, като 2,9 млрд. от тях обаче се падат на гръцкия внос, огромната част от който са въглеводороди. Това е значително по-малко от по-ранни периоди, като за сравнение през 2013 г. стокообменът е бил на стойност около 7 млрд. евро.

Не малка част от руските инвестиции са в недвижими имоти, които в известна степен се свързват със съществувалата досега възможност за получаване на „златна виза“ при инвестиция от поне 250 хиляди евро. До момента по данни на гръцкото министерство на миграцията подобни визи са дадени на 596 руски инвеститори. Значителна част от тях обаче имат доста по-сериозни инвестиции.

Сред най-големите и най-известните руски инвеститори е бизнесменът с гръцко етническо потекло Иван Савидис, който нерядко е свързван и с предполагаемо руско влияние в Гърция. Чрез свои компании той контролира 71,8 процента от пристанището в Солун, солунския хотел „Македония Палас“, курорта Порто Карас на Халкидическия полуостров, компания за бутилиране на минерална вода и т.н. Савидис е собственик и на солунския футболен клуб ПАОК.

Недвижимите имоти са традиционна сфера на интерес на руските инвеститори, като един от най-големите проекти, които се развиват в момента, е на гръцкия клон на компанията „Мирум“ (Mirum Hellas), собственост на руския бизнесмен Виталий Борисов. Компанията има за цел да изгради туристическо селище в Елунда на остров Крит, като общата инвестиция там се очаква да достигне до 500 млн. евро, пише икономическият сайт capital.gr. На терен от 700 декара компанията ще изгради 4 хотела, 300 туристически вили и яхтено пристанище и има амбицията селището да се превърне в образец за туризма в цялото Източно Средиземноморие. В същия район „Мирум“ имат още един проект на стойност около 100 млн. евро. Изданието е отправило питане към компанията как ще се отрази ситуацията на плановете й в Гърция, но засега няма отговор.

Друг голям инвеститор в гръцкия сектор на недвижимите имоти е руснакът Дмитрий Риболовлев, който през 2013 г. купи остров Скорпиос, някога притежание на корабния магнат Аристотелис Онасис. Риболовлев планира да изгради на острова ексклузивен курорт с петзвезден хотел, съставен от 12 сгради, спа, амфитеатър, прожекционна зала, басейни, изкуствено езеро, площадка за хеликоптери, винарна, централа за производство на прясна вода от морето и т.н. Общата инвестиция се оценява на около 230 млн. евро.

Руските инвестиции са навлезли и в други области на гръцката икономика. На руски акционери принадлежи контролният пакет в голямата млекопреработвателна компания „Додони“, а руската верига за търговия на дребно „Светофор“ започна да развива мрежа от супермаркети в Гърция под търговското име „Mere“.

Руската „Газпром“ още от 1991 г. има съвместно предприятие с гръцката група „Копелузос“ за доставяне на природен газ на гръцкия пазар, както и за изграждане и експлоатиране на енергийни обекти.

Всички тези дейности и проекти в момента са изправени пред несигурно бъдеще както заради санкциите срещу руските капитали, така и – специално в областта на туристическите недвижими имоти – заради почти сигурния рязък отлив на руски туристи поне в краткосрочен план.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай