Вторник,

Гърците шокираха! Как избягват плащането на ток?

От: Иван Ангелов -
3058
Гърците шокираха! Как избягват плащането на ток?
A
A
A

Ново явление, кръстено "енергиен туризъм" тормози електроразпределителните дружества в Гърция. Потребителите постоянно сменят доставчика си, което води до натрупване на просрочени задължения. Това разкри в. "Катимерини", цитиран от Дир.бг.

Медията уточнява, че доставчиците на ток дори обмислят да се създаде регистър на лошите длъжници.

През август, първият месец от прилагането на новия механизъм за ценообразуване, движението на клиенти между доставчиците е нараснало с 20 % в сравнение с предходните месеци, като се очаква този процент да се увеличи още повече през септември и зимния сезон, тъй като август не е показателен месец поради летните отпуски.

Според пазарните оценки част от августовските премествания са на потребители, които са сменили доставчика си, оставяйки неплатени сметки. За да се спре явлението енергиен туризъм и след като призивите към Министерството на енергетиката за намеса останаха без отговор, пазарът очаква създаването и функционирането на регистър по стандартите на съответната система за мобилна телефония, в който дружествата ще имат достъп до данните за сметките за електроенергия. Въпреки че подобен опит е правен в миналото, но без успех, пазарът преценява, че днес моментът е подходящ и системата ще бъде готова да заработи след шест месеца.

Доставчиците са изпълнени с безпокойство относно хода на неплатените задължения, тъй като забавянето на плащанията с повече от 45 дни в момента възлиза на 30% от дължимите парични средства. Въпреки че през последните два месеца, при високите субсидии, се наблюдава стабилизиране на темпа на нарастване, съществува силна загриженост за евентуално ескалиране, особено през зимния сезон с високо потребление.

Изоставането в събирането на вземанията изостря ликвидните проблеми на доставчиците, които се увеличават, тъй като те са принудени да плащат прекомерно високи суми от месеци насам, за да покрият увеличените разходи за закупуване на електроенергия на едро, за да обслужват клиентите си, докато възможностите за откриване на нови кредитни линии се стесняват, тъй като банките желаят да ограничат експозицията си към сектора.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com