Границите на Гърция се разширяват

Гръцкото правителство е внесло законопроект за разширяване на териториалните води

Границите на Гърция се разширяват | StandartNews.com

Гръцкото правителство е внесло в парламента снощи законопроект за разширяване на териториалните води на страната в Йонийско море от 6 на 12 морски мили след преговори със съседите в региона Италия и Албания, предаде Ройтерс.

Законопроектът не засяга териториалните водите в Егейско море край южните и източни брегове на Гърция, отбелязва агенцията, като припомня, че Гърция има спор с Турция за морските граници в този район.

Гърция и Италия подписаха вече споразумение за морските граници, разграничавайки изключителните си икономически зони в Йонийско море, докато Атина и Тирана предстои да договорят всички подробности за морските си граници в Йонийско море и са отнесли спора си към Международния съд в Хага.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се срещна с албанския си колега Еди Рама в Атина вчера.

В законопроекта, който се очаква да бъде гласуван по-късно този месец, Гърция посочва, че съгласно Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г. тя си запазва правото да осъществи своите права в други части на своята територия.

Турция предупреждава, че подобна стъпка на Гърция в Егейско море, а именно разширяване на териториалните й води до 12 морски мили, ще бъде повод за война.

Напреженията между Турция и Гърция ескалираха от миналата година във връзка с турските сондажи за въглеводороди в Източното Средиземноморие. Двете страни се договориха преди няколко месеца да подновят проучвателните преговори по спорните въпроси за морските граници след четиригодишно прекъсване, но няма определена датга за това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай