Граничният ад с бежанците продължава

Турция продължава да превозва и насочва бежанци към границата с Гърция и България

Граничният ад с бежанците продължава | StandartNews.com

Турция продължава да превозва и насочва бежанци към границата с Гърция и България. Отпътуват още автобуси с желаещи да напуснат страната, а версията на държавния канал ТРТ на арабски език „ТРТ-Араби“ публикува в социалните медии карти, на които с жълто и синьо са обозначени маршрути за достигане до Западна Европа по суша и море през България и Гърция, предаде БНР.

Хиляди бежанци прекараха нощта под открито небе на границата между Гърция и Турция. До струпването на хора от различни страни се стигна след като Анкара обяви в петък, че отваря границата си.

До 23,50 часа местно време вчера броят на напусналите Турция през област Одрин бежанци е над 47 хиляди, съобщи вътрешният министър Сюлейман Сойлу.

По-рано президентът Реджеп Тайип Ердоган отново заяви, че Турция няма да задържа повече бежанците, които искат да напуснат, защото не може да поеме нов поток от Идлиб. Той се мотивира с това, че до момента в страната вече има около 4 милиона сирийци.

Според Международната организация по миграция в момента на границата между Турция и Гърция се намират около 13 000 бежанци. Международни и турски хуманитарни организации доставят известни количества продукти от първа необходимост на струпалото се множество. От Истанбул продължават да отпътуват още автобуси  за границата, съобщава кореспондентът ни в Турция.

Тъй като гръцките гранични пунктове са затворени и силите за сигурност прилагат сила, за да не позволят преминаване, все повече хора се опитват да минат не по суша, а през река Марица.

„Евросъюзът е силно заинтересован от поддържане на споразумението с Турция и подкрепя Гърция и България да защитят външните граници на общността“, се казва в съобщение на европейската служба за външна дейност, публикувано след телефонен разговор между Председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

За високо напрежение между мигранти и гръцките гранични власти, които не позволяват влизане в страната, свидетелства кореспондентът та БНР в Гърция.

Това е провокация и натиск на Анкара към Брюксел, коментираха гръцки депутати по повод мигрантската криза и заканите на турския президент Ердоган. "Гърция беше цел на организиран, масов, незаконен опит за нарушаване на нейните граници", заяви говорителят на правителството Стелиос Петцас.

Гръцките власти не позволяват влизане в страната и мигрантите стоят на турска територия, като постоянно хвърлят камъни към гръцката охрана. Очакват се сблъсъци и тази нощ.

На границата в област Еврос по нареждане на премиера Мицотакис са съсредоточени мащабни сили на полицията и армията.

Мигрантите, които успяха да преминат на гръцка територия, са арестувани за незаконно влизане.

Още стотици мигранти се придвижват към гръцката граница, предават медиите от Турция.

Охраната на морската граница е подсилена днес от 52 военни кораба и сили на европейската агенция "Фронтекс".

Министърът на външните работи Никос Дендиас поиска свикване на извънредно заседание на външните министри на Европейския съюз.

Няма миграционен натиск на границата между България и Турция, съобщи в Пловдив премиерът Бойко Борисов, който се включва в дипломатическите усилия за търсенето на изход от кризата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай