Грандиозна кибератака срещу САЩ, подозират китайци

Грандиозна кибератака срещу САЩ, подозират китайци  | StandartNews.com

Китайски хакери са заподозрени, че са извършили компютърно проникване, при което са откраднати личните данни на 4 милиона бивши и настоящи американски правителствени служители, информират власите в САЩ, цитирани от BBC.

Кибератаката е била разкрита още през април от Бюрото по управление на персонала. То отговаря за подбора на работещите във федералните институции и предоставянето на достъп до поверителна информация. Компютърната атака е извършена през декември от китайски хакери.

ФБР продължава разследването на кибератаката, за да установи какви данни са откраднати и могат ли те да навредят на националната сигурност/

В същото време обаче, Китай отрече да е замесен в хакерската атака, твърди Газета.ру. "Подобни хипотетични обвинения са безотговорни и контрапродуктивни", заяви говорител на китайското посолство във Вашингтон, като отбеляза, че Пекин е положил значителни усилия за борба с киберпрестъпленията. "Проследяването на подобни атаки, извършвани от чужбина, е много трудно", добави говорителят на китайското посолство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай