Грандиозна промяна в ЕС! Какво каза Урсула

Съюзът изпълнява мечтата си да стане една държава

Грандиозна промяна в ЕС! Какво каза Урсула | StandartNews.com

В исторически план всяка държава се формира на фона на външна заплаха често и след война.

Крайната цел на създаването на ЕС като европейски вариант на САЩ като работеща система за мир между държавите е напът да се сбъдне след руската атака над Украйна.

Евросъюзът започна да действа все по-координирано като една държава, каквато е крайната цел на създаването му.

След тези думи, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи като „изнудване“ хода на руския гигант „Газпром“ да спре доставките на някои европейски клиенти, но увери, че блокът работи върху координиран отговор на ескалацията от страна на Москва, предава Reuters, цитирана от Дарик.

„Съобщението на „Газпром“, че едностранно спира доставката на газ до клиенти в Европа, е поредният опит на Русия да използва газа като инструмент за изнудване“, подчерта Урсула фон дер Лайен. „Това е неоправдано и неприемливо. И това още веднъж показва ненадеждността на Русия като доставчик на газ“, допълни председателят на ЕК.

Фон дер Лайен бе категорична, че ЕС е подготвен за подобен сценарий и ще продължи работата си, за да гарантира алтернативни доставки на природен газ. Правилата на ЕС изискват от всички страни да имат план за действие при извънредни ситуации, за да се справят със сътресения в доставките на горивото.

Газовото хранилище в ЕС в момента е запълнено на 32%. Освен това ЕС работи върху координиран отговор на ескалацията от страна на Русия, каза Фон дер Лайен, а специалната координационна група на Блока от представители на националните правителства и газовата индустрия ще се срещне в сряда сутринта за заседание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай