Грандиозен призив на папата. Кого нападна

Обвини Русия за безмислената война

Грандиозен призив на папата. Кого нападна | StandartNews.com

Папа Франциск, отбелязвайки "Великден на войната", днес призова лидерите да чуят гласа на народа за мир в Украйна и косвено разкритикува Русия за това, че вкарва страната в "жесток и безсмислен" конфликт, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Пред около 50 000 души на площад "Свети Петър" в своята благословия "Urbi et Orbi" (към града и света), която се прави два пъти годишно, Франциск заяви, че Украйна е изправена пред тежкото изпитание "от насилието и и разрушенията на жестоката и безсмислена война, в която тя беше въвлечена".

Папа Франциск отслужи Великденската неделна меса на площад "Свети Петър" за първи път след пандемията от коронавирус, посочва Асошиейтед прес.

Понтификът, който има проблем с коленните връзки, силно куцаше, докато излизаше от задната част на базиликата "Свети Петър", за да достигне до олтара, поставен на стъпалата отвън, засенчен от балдахин срещу ярките слънчеви лъчи.

След месата Франциск, който е на 85 години и също страда от хронични проблеми с гърба, трябваше да се премести на централния балкон на базиликата, откъдето произнесе - както я оценява АП - геополитическа реч.

"Това трябваше да е моментът, в който да се хванем ръка за ръка, да обединим сили и средства. Вместо това, ние потвърдихме, че у нас все още живее духът на Каин", каза папа Франциск.

В речта си папата осъди войната в Украйна и призова за мир по целия свят в дните, белязани от ужасите на военните конфликти. И помоли световните лидери да чуят призивите за мир по време на този "Великден на войната".

"Нека да има мир в Украйна, тежко измъчвана от насилието и унищожението на жестоката и безсмислена война, в която бе въвлечена", изтъкна папа Франциск.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай