Готвят преврат срещу Тереза Мей

Парламентарната фракция на британските консерватори може да гласува вот на недоверие на лидера на партията и премиер Тереза Мей тази вечерта, съобщи депутат от Консервативната партия

Готвят преврат срещу Тереза Мей | StandartNews.com

Парламентарната фракция на британските консерватори може да гласува вот на недоверие на лидера на партията и премиер Тереза Мей тази вечерта, съобщи депутат от Консервативната партия, който отдавна критикува Мей, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Андрю Бриджън заяви, че при първа възможност депутатите от Консервативната партия ще гласуват дали имат или не доверие на Мей. По думите му това ще стане в сряда вечерта.

Иначе днес е пореден натоварен ден за Тереза Мей след вчерашната голяма обиколка в Европа. Около обяд тя ще се отговаря на обичайните въпроси към премиера в Камарата на общините, след това ще проведе среща с кабинета. И заминава за Дъблин за среща с премиера на Ирландия Лео Варадкар, предаде БНР.

Варадкар заяви вчера в ирландския парламент, че Великобритания може да избегне опасността от излизане от Европейския съюз без сделка, катоотложи Брекзит или прекрати процедурата за него.

Ирландският премиер отбеляза, че ако в момента в британския парламент няма мнозинство за някаква сделка, то със сигурност има мнозинство по въпроса, че страната не трябва да отива към сценарий без сделка по развода с ЕС.

Срещата на Мей с Варадкар в навечерието на форума на страните-членки на ЕС в четвъртък е от голямо значение, тъй като в случай на Брекзит Ирландия ще бъде единствената държава от ЕС, която ще има сухопътна граница с Обединеното кралство. Именно въпросът за границата е най-ключовият въпрос в преговорите за Брекзит.

Мнозинството от британските депутати не желаят в сделката да фигурира така нареченият "предпазен механизъм" за избягване на твърда граница в случай, че не бъде постигнато търговско споразумение, защото се опасяват, че той ще остави страната постоянно в Митническия съюз и ще затрудни сключването на търговски споразумения с други страни, например със САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай