Готви се капан на Сърбия. Откъде идва

Албания иска мощна армия срещу сърбите

Готви се капан на Сърбия. Откъде идва | StandartNews.com

Спартак Нгела, един от най-известните албански адвокати и бивш министър на правосъдието на Албания, поиска войските на Косово и Албания да се обединят, за да бъдат подготвени срещу Сърбия, съобщават албанските медии, цитирани от телевизия Сител.

Модерна и силна обединена армия е историческа необходимост за албанците, написа Нгела във Фейсбук и добави, че такава е започнала да се създава и ще върви бързо напред.

Нгела беше министър на правосъдието в правителството за национално помирение, два пъти депутат от редовете на демократите, от които се отдели през 2008 г. и формира партията Закон и справедливост.

Подобна позиция, но за пълно обединение на двете албански държави тези дни изрази албанският политически анализатор Бен Блуши, според когото събитията в Украйна и усилията за установяване на нов международен ред може да помогнат на Косово и Албания да се обединят.

Според него Косово има само един изход от неволите на една много малка държава, без излаз на море, със скромна икономика, с много емиграция и с голям граничен натиск от всички страни, и това е да се присъедини към Албания.

"Това би било спасение за Косово и разбира се, за Албания. По-голяма страна с пет милиона жители, с море и диаспора от почти три милиона души, която би била стимулирана от национално единство, би била силна страна, не само уважавана.

И не само на Балканите. Ако Донбас и Луганск се присъединят към Русия, защо Косово да не се присъедини към Албания", написа Блуши, цитиран от телевизия Сител, предаде БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай