Голяма новина от Байдън, решението за Газа

Какво следва

Голяма новина от Байдън, решението за Газа | StandartNews.com

Президентът на САЩ Джо Байдън съобщи, че Израел се е съгласил да допусне помощи в ивицата Газа, въпреки че води военна кампания в отговор на нападенията на "Хамас".

"Израел се съгласи, че хуманитарната помощ може да започне да се движи от Египет към Газа", каза Байдън по време на посещение в Израел, като добави, че Съединените щати работят с партньори, за да може "камионите да пътуват през границата възможно най-скоро".

"В светлината на искането на президента Байдън, Израел няма да възпрепятства доставките на хуманитарна помощ през Египет", обявиха от кабинета на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.

В изявлението се отбелязва, че ще бъде разрешено предоставянето на помощ на цивилното население в южната част на ивицата Газа, "стига тези доставки да не достигат до "Хамас".

Oтделно Байдън заяви, че ще поиска от Конгреса "безпрецедентна" военна помощ за Израел, която се очаква да бъде част от пакет, включващ и допълнителна подкрепа за Украйна, която воюва с Русия. Освен това се предвиждат 100 млн. долара за хуманитарна помощ за Газа.

Байдън е ангажиран с десетилетното обещание на САЩ да гарантира на своя съюзник Израел "качествено предимство" пред противниците на бойното поле.

"Ще се уверим, че разполагате с това, което ви е необходимо, за да защитите народа си, да защитите нацията си", каза той.

"По-късно тази седмица ще поискам от Конгреса на Съединените щати безпрецедентен пакет за подкрепа на отбраната на Израел", подчерта Байдън, предаде БГНЕС.

Президентът на САЩ поднови ангажимента си по отношение на трудно постижимата цел за създаване на палестинска държава:

"Колкото и да е трудно, трябва да продължим да се стремим към мир, трябва да продължим да следваме пътя, по който и Израел, и палестинският народ да могат да живеят безопасно, в сигурност и достойнство, и в мир. За мен това означава решение, основано на съществуването на две държави".

Байдън също потвърди, че взривът в болницата в Газа е причинен от "заблудена ракета", изстреляна от "терористична група".

Американската разузнавателна информация, базирана на въздушни снимки и прихванати комуникации, показва, че Израел не е виновен за удара, при който загинаха стотици хора, заявиха в отделно съобщение от Белият дом.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай