Събота,

Голям скандал с кръчми в Истанбул! Какво измислиха

От: Редактор -
691
Голям скандал с кръчми в Истанбул! Какво измислиха
A
A
A

Някои ресторанти в Истанбул започнаха да таксуват клиентите си за отопление на фона на покачващите се цени на тока и други разходи. Това предизвика възмущение сред хората. 

Потребители на социалните медии публикуваха сметки, които са им били връчени в ресторанти, показващи, че са били таксувани за отопление. Други пък казват, че някои заведения за хранене са въвели нови правила като изискване поръчките да бъдат най-малко 30 лири (3,80 лв) или клиентите могат да заемат маса най-много за 30 минути.

Хората от бранша признават, че разходите са се увеличили, но голяма част от ресторантите все още не прибягвали до подобни необичайни такси.

Потърпевши споделят, че някои ресторанти таксуват от 10 лири (1,30 лв) до 70 лири (8,90 лв) към сметките за маса с отопление. 

Тези места са само малка част от бизнеса в сектора, каза Рамазан Бингьол, ръководител на Асоциация на всички доставчици на ресторанти и ресторанти (TÜRES).

„Ресторантите и други места за обществено хранене обикновено повишават цените на продуктите в менюто си, за да покрият допълнителните разходи. Това вероятно ще се случи отново и повечето от фирмите няма да таксуват за отопление или заемане на маса“, каза Бингьол.

Министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез каза по-рано тази седмица, че неговото министерство и регулаторът на енергийния пазар EPDK оценяват исканията на обществеността за намаляване на цените на електроенергията, но все още не е взето конкретно решение.

Президентът Ердоган съобщи вчера: "Приложихме всякакви механизми, за да улесним гражданите и продължаваме да го правим. Ние ще предпазим нашите граждани от инфлацията“.

 


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички